Jahta vladara UAE boravila u Tivtu

Ova jahta može primiti do 60 gostiju koji uživaju u maksimalnom luksuzu, a na raposlaganju im je helikopter i niz manjih plovila, jedrilica, gliser, skuteri i druga i sredstva za zabavu na vodi
224 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2018. 11:56h

Superjahta "Yas" koja pripada emiru Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Hamdanu bin Zajednu bin Sultanu Al Nahijanu, boravila je protekla dva dana na mulu V marine Porto Montenegro u Tivtu, odakle je taj 141-metarski brod isplovio na vožnju Bokom Kotorskom.

Osim što je jedan od najvećih jahti koje su ovog ljeta posjetile Porto Montenegro, "Yas" je karakteristična i zbog svog nesvakidašnjeg dizajna, ali i originalnog porijekla.

Naime, ovaj sada ultraluksuzni brod za uživanje koji vije zastavu Kajmanskih Ostrva, život je počeo daleke 1981. godine kao ratni brod – raketna fregata "Piet Hein" Ratne mornarice Holandije.

Holanđani su ovu fregatu od 3.500 tona deplasmana klase "Kortenaer" 1998. prodali Ratnoj mornarici UAE u kojoj je ona služila pod imenom "Al Emirat", da bi 2005. fregatu kupio emir UAE i predao je ADMS brodogradilištu u Abu Dabiju koje je stari ratni brod rekonstruisalo u jednu od najlusuznijih i najvećih privatnih jahti na svijetu.

U svom novom obliku i pod novim imemom "Yas", ovaj brod se na more vratio 2015. godine, od kada "Yas" drži šestu poziciju na listi najvećih jahti na svijetu.

Zahvaljujući obliku trupa ratnog broda i snažnom pogonu, "Yas" ima za superjahte neuobičajeno visoku maksimalnu brzinu od čak 26 čvorova, a njeno vrlo neoubičajeno oblikovano nadgrađe jedna je od najvećih struktura na svijetu napravljenih od kompozitnih materijala.

Ova jahta može primiti do 60 gostiju koji uživaju u maksimalnom luksuzu, a na raspolaganju im je helikopter i niz manjih plovila, jedrilica, gliser, skuteri i druga i sredstva za zabavu na vodi.

Galerija

Bonus video: