Žabljak: "Vukova zadužbina" kao inspiracija osnovcima

Komisije su danas imale dosta posla pri odabiru najboljih kojima će se nagrade uručiti na Petrovdan u spomen kompleksu "Vukovi korijeni" u Petnjici kod Šavnika
69 pregleda 0 komentar(a)
Vukova zadužbina, komisija, Foto: Obrad Pješivac
Vukova zadužbina, komisija, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 03.07.2014. 12:44h

Oko 200 crnogorskih osnovaca prijavili su svoje literarne, likovne, vezene i rezbarske radove na konkurs koji su, osmi put, raspisali OŠ „Dušan Obradović“ sa Žabljaka i fondacija „Vukova zadužbina“ za Žabljak, Šavnik i Plužine.

Komisije su danas imale dosta posla pri odabiru najboljih kojima će se nagrade uručiti na Petrovdan u spomen kompleksu "Vukovi korijeni" u Petnjici kod Šavnika.

U konkurenciji literarnih radova, na temu „Sa istog cvijeta, pčela med a pauki otrov skuplja“, prema odluci žirija, prva nagrada otišla je u ruke Denisa Šerifovića, OŠ „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja. U konkurenciji onih iz osmog ili deverog razreda, na temu „Ni ruže bez trna ni mudrosti bez bola“ najboljim je proglašen rad Sanje Blagojević iz Plužina.

U konkurenciji likovnih radova, na teme „Mekano je krilo materino“, i „Prijatelj je najbolja imovina“ za one iz osmog i devetog razreda, žiri je znao samo šifre „Sara“ i „Novica 10“. Uz to i da su autori iz Osnovne škole u Plužinama a imena pobjednika znaju u toj školi.

Opet pod šifrom „Sanja 17“ i opet OŠ iz Plužina za najbolji tkani ili pleteni rad dok su najvještije ruke u vezenju i u izradi suvenira imali Emina Idrizović i Nikola Femić OŠ „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja.

"Ovo je način da te tradicionalne vrijednosti otrgnemo od zaborava. Naročito u eri elektronike i drugih savremenih načina komuniciranja koje nas udaljavaju od olovke i papira. Mislim da na ovaj način u tome uspijevamo i da dajemo doprinos sveukupnim vrijednostima naše zemlje", kazali su Anka Žugić direktorica Fondacije i direktor OŠ "Dušan Obradović" Veselin Vukićević.

Bonus video: