U porastu broj vaspitnih mjera za maloljetnike koji prekrše zakon

Crna Gora je značajno unaprijedila sistem maloljetničkog pravosuđa i obezbijedila bolji tretman maloljetnika u sukobu sa zakonom
180 pregleda 0 komentar(a)
delikvent, Foto: Www.shutterstock.com
delikvent, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 03.07.2014. 10:11h

Broj izrečenih alternativnih mjera, odnosno vaspitnih naloga za maloljetnike koji prekrše zakon u stalnom je porastu i 2013. godine ih je bilo 118, dok je godinu ranije takvih naloga izdato 73, poručeno je na konferenciji povodom završetka projekta „Pravda za djecu“.

Projeket je trajao 18 mjeseci i partneri su bili ministarstva pravde, rada i socijalnog staranja, UNICEF, Delegacija EU u Crnoj Gori, a cilj je bio da se pravosuđe prilagodi maloljetnicima.

„Kao rezultat dosadašnje reforme procenat maloljetnika koji su procesuirani na sudu smanjio se za više od 20 odsto u toku jedne godine“, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

On je poručio da je Crna Gora značajno unaprijedila sistem maloljetničkog pravosuđa i obezbijedila bolji tretman maloljetnika u sukobu sa zakonom, uvažavanje njihovog dostojanstva i uzrasta, sa ciljem njihovog ponovnog uključivanja u društvo.

„Ključni rezultati odnose se na usklađivanje zakonodavstva sa međunarodnim standardima, jačanje kapaciteta za prikupljanje podataka, povećanje kapaciteta stručnjaka i povećanje sistemske primjene alternatnivnih mjera i širenje programa prevencije“, kazao je Perks.

Goran Kuševija iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kazao je da se broj maloljetnika uključenih u programe prevencije povećava, dok se smanjuje broj djece koja završe u institucije.

„Oko 300 maloljetnika učestvuje u programe, dok ih je trenutno u Centru „Ljubović“ smješteno osmoro“, kazao je Kuševija.

On je napomenuo da je u okviru projekta pripremljen i priručnik o ulozi organa starateljstva.

Diretkorica direktorata za pravosuđe Ministarstva pravde Branka Lakočević kazala je su sve aktivnosti realizovane i dale očekivane rezultate, a to je stvaranje pravosuđa po mjeri djeteta.

Bonus video: