"Orascom" u Tivtu gradi prvu marinu na neuređenoj obali

Trenutno se gradi glavni - zapadni lukobran, dugačak 407 metara. Sa unutrašnje strane, lukobran će biti visine dva, a sa vanjske sedama metara
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2014. 18:46h

Izgradnja osnovne lučke infrastrukture prve od ukupno dvije marine budućeg luksuznog turističkog resorta “Luštica Bay” u Tivtu idu planiranom dimanikom.

Riječ je o pravljenju prve nove marine u Crnoj Gori na potpuno neuređenoj obali, nakon više desetina godina.

Svi dosadašnji slični, poput marine u Baru ili tivatskog “Porto Montenegra”, građeni su na manje ili više uređenoj i infrastrukturno opremljenoj obali, dok se u slučaju marine “Luštica Bay”, projektanti, inženjeri i graditelji nose sa zadatkom gradnje zahtjevnog objekta na potpuno neuređenoj, divljoj kamenitoj obali poluostrva Luštica.

To predstavlja mnogo veći izazov i problem.

U taj projekat kompanija „Luštica Development“ ulaže preko 25 miliona eura. Na lokaciji u blizini budućeg tzv. “Marina Village-a” kompleksa “Luštica Bay”, tri crnogorske kompanije, pod nadzorom i rukovođenjem direktora izgradnje u kompaniji „Luštica Development“ Magdija Kilinija, trenutno grade glavni - zapadni lukobran nove marine, dugačak 407 metara.

Lukobran se gradi od stijena i kamenja koji se donose sa obližnjeg gradilišta velikog golf-igrališta ”Luštice Bay”. Sa unutrašnje strane, lukobran će biti visine dva, a sa vanjske strane, izložene udarima valova iz zaliva Trašte, visina će iznositi sedam metara.

Glavni lukobran će biti završen do kraja godine, a odmah zatim počinje i gradnja sekundarnog lukobrana dugog 210 metara na istočnoj strani marine, kao i obalnog zida i šetališta duž akuelnih kamenih hridi ispod “Marina Village- a”.

Ukupno će u ove objekte biti ugrađeno preko milion tona kamena i 25 hiljada tona betona.

Pećina će biti sačuvana i omogućen prilaz do nje

Zanimljivo je da će se u kasnijim fazama izgradnje lukobrana, koristiti i posebni betonski prefabrikovani kesoni čija je izrada već u toku na dijelu prostora nekadašnje vojne kasarne „Milan Spasić“ u Radovićima, gdje je sjedište kompanije „Luštica Development“.

Ukupno će biti izrađeno čak 1.270 betonskih kesona pojedinačne težine od 10 do 12 tona koji će biti ugrađeni u osnovnu infrastrukturu nove marine.

Nova marina će imati 173 veza za jahte dužine od 30 do 70 metara i trebalo bi da bude završena i otvorena krajem 2016. i početkom 2017. godine.

Posebna upečatljivost ovog objekta je što će u njemu netaknuta ostati aktuelna prirodna mala morska pećina u zapadnom dijelu marine, a čiji će otvor biti premošćen mostom i na taj način povezan sa okolnim djelovima obalnog zida i šetališta duž marine.

Galerija

Bonus video: