UNICEF: Smanjuje se obim maloljetničkog kriminala

"Istovremeno, značajno se povećao procenat izrečenih vaspitnih naloga bez pokretanja krivičnog postupka i to sa 0,4 odsto, odnosno dva maloljetnika 2010. na 25 odsto
1 komentar(a)
Maloljetnici, delikventi, Foto: Shutterstock
Maloljetnici, delikventi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.07.2014. 10:01h

Maljotnički kriminal u Crnoj Gori se smanjuje, a broj sudski procesiuranih osoba je godišnje manji za više od 20 odsto.

Ključni segment sveobuhvatene reforme maloljetničkog pravosuđa jeste sistemska primjena drugačijeg pristupa maloljetnicima u sukobu sa zakonom, kojim se akcenat stavlja na primjenu alternativnih mjera.

Kao rezultat tih aktivnosti procenat prijavljenih maloljetnika koji su procesuirani na sudu smanjio se za više od 20 odsto u toku jedne godine.

"Istovremeno, značajno se povećao procenat izrečenih vaspitnih naloga bez pokretanja krivičnog postupka i to sa 0,4 odsto, odnosno dva maloljetnika 2010. na 25 odsto, odnosno 144 maloljetnika 2013. godine", saopšteno je iz UNICEF-a.

Uspješnost reforme maloljetničkog pravosuđa kojem je doprinio projekat Pravda za djecu potvrđuju i statistički podaci koji ukazuju na smanjenje maloljetničkog kriminaliteta u Crnoj Gori. "Broj prijavljenih maloljetnika smanjio se sa 501 u 2010. na 472 u 2013. godini".

Navodi se da je devet tužilaštava i pet sudova u Crnoj Gori opremljeno najsavremenijom opremom za saslušanje djece žrtava i svjedoka, saglasno relevantnim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Projekat Pravda za djecu sproveli su ministarstva pravde i rada i socijalnog staranja, uz tehničku podršku UNICEF-a i finansijsku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Na završnoj konferenciji sjutra u Podgorici govoriće predstavnici ovih institucija.

Bonus video: