Šehović: Prosvjetarima naredne godine nešto veće plate

“To usklađivanje zarada za oblast obrazovanja, sa zaradama u javnom sektoru će rezultirati nešto većim platama za oblast prosvjete”, kazao je Šehović i dodao da će se na taj način izaći u susret opravdanom zahtjevu sindikata
165 pregleda 2 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.08.2018. 19:24h

Zaposleni u prosvjeti, od naredne godine trebalo bi da primaju veće plate, usklađene sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je, gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore, kazao da će narednih dana biti formirana radna grupa koja će se baviti usklađivanjem zarada u prosvjeti.

“To usklađivanje zarada za oblast obrazovanja, sa zaradama u javnom sektoru će rezultirati nešto većim platama za oblast prosvjete”, kazao je Šehović i dodao da će se na taj način izaći u susret opravdanom zahtjevu sindikata.

On je rekao da bi, ako sve bude realizovano po planu, prosvjetari već o naredne godine trebalo da primaju veće zarade.

“Od naredne godine možemo očekivati da zaposleni u prosvjeti imaju nešto veće zarade, zbog njihovog usklađivanja sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, što je inače zakonska obaveza, i zbog toga smatramo da je zahtjev sindikata opravdan”, kazao je Šehović.

On je rekao da je sve spremno za početak školske godine i da će u ponedjeljak početi nastava u svim školama osim u jednoj u Mojkovcu.

Ovu godinu su, kako je naveo, obilježila nikad veća izdvajanja za obrazovanje, uloženo je tri miliona više nego lani.

“Ove godine smo u rekonstrukciju vaspitno - obrazovnih objekata uložili blizu dva miliona eura”, kazao je Šehović.

On je rekao da se ove godine u obrazovanju realizuju investicije čija vrijednost prelazi deset miliona eura, što se do sada nije dešavalo u Crnoj Gori.

Najveći iskorak je, kako kaže, napravljen u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja.

“Vratili smo značaj srednjem stručnom obrazovanju, a sve to je rezultiralo velikim interesovanjem za stručne škole”, kazao je Šehović.

On je kazao da srednje stručne škole sada upisuju lučonoše.

“Upis na treći stepen u srednjim stručnim školama ove godine je dupliran”, kaže Šehović.

Bonus video: