Saradnja LGBT populacije sa policijom i sudstvom primjer u regionu

Više od 60 policajaca prošlo je obuke koje su se odnosile na senzibino postupanje sa LGBT zajednicom
92 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2014. 11:03h

Pozitivna iskustva u saradnji LGBT populacije i policije i sudstva primjer su u regionu, a uspješna karika tog partnerstva treba da bude i tužilaštvo, i njihov odnos prema ovoj tematici se mora promijeniti, poručio je direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević.

On je na nacionalnog konferenciji o LGBT pravima i praksi sudova i policije pozvao poslanike Skupštine da učine sve što je potrebno da bi Vrhovno tužilaštvo funkcionisalo u punom kapacitetu i sa punom odgovornošću.

"Vjerujem da će poslanici konačnim izborom Vrhovnog državnog tužioca pomoći svim građanima da će unaprijediti krivićno pravnu zaštitu, odgovornosti i stvoriti uslove koji su neophodni da marginalizovane grupe kvalitetnije i efikasnije komuniciraju sa državnim tužiocima", kazao je Milivojević.

Miroslav Turković iz Vrhodnog tužilaštva je napomenuo da se u tužilačkoj organizaciji nadaju da su dali svoj doprinos na planu poštovanja ljudskih prava.

„Tužilačka organizacija je odlučna da se, u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti, maksimalno angažuje da se ispitaju i onda kad za to postoji zakonskog osnova procesuiraju svi slučajevi zastrašivanja, diskriminacije ili nejedakog tretiranja bilo koga i tako svojim radom damo doprinos garanciji jednakih prava za sve građane“, kazao je Turković.

Milivojević je pohvalio komunikaciju sa Vrhovnim sudom, navodeći da bi i izvršna vlast mogla na takav način da odgovara na zahtjeve za slobodan pristup informacijama.

Potpredsjednica Vrhovnog suda Stanka Vučinić rekla je da nije dovoljno samo donositi sudske odluke, naročito u društvima u tranziciji, već treba ubijediti javnost da su sudije nezavisne i nepristrasne u svom radu, a bitno je raditi i na trasnaapretnosti rada sudova.

Pomoćnik diretkora Uprave policije MUP-a Nikola Janjušević kazao je da je više od 60 policajaca prošlo obuke koje su se odnosile na senzibino postupanje sa LGBT zajednicom. Napomenuo je da su u svim centrima bezbjednosti imenovani LGBT kontakt policajci.

Zamjenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Daglas Džons kazao je da su ostvareni određeni rezultati ali da na polju zaštite prava LGBT osoba treba još raditi.

Bonus video: