Obavezno čipovanje kućnih ljubimaca donosi i niže cijene

Čipovanje u CG košta 20 eura i više, koliko u Srbiji koštaju prva vakcina, čip i pasoš za psa
973 pregleda 3 komentar(a)
Čipovanje psa, Foto: Vettedpetcare.com
Čipovanje psa, Foto: Vettedpetcare.com
Ažurirano: 30.08.2018. 18:22h

Savjet za zaštitu životinja trebalo bi da sjutra donese odluku o jedinstvenoj cijeni čipovanja i pasoša za životinje.

Crna Gora od donošenja Zakona o identifikaciji i registraciji životinja prije više od 10 godina, nije uspostavila registar kućnih ljubimaca, pa je i njihovo dosadašnje čipovanje imalo smisla jedino u slučajevima kada je životinja izlazila iz države. Cijene čipova su iznosile 20 eura i više. U susjednoj Srbiji, čipovanje pasa je obavezno prilikom njihove prve vakcinacije, kada vlasnik životinje za jedinstvenu cijenu dobija čip, vakcinu i pasoš za ljubimca. Cijena kompletne usluge, prema podacima sa interneta, iznosi manje nego što u Crnoj Gori košta samo čipovanje – nepunih 20 eura.

Iz Ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) nedavno je saopšteno da su obezbijedili sredstva za nadogradnju postojeće baze životinja, čime će time biti stvorena mogućnost za centralnu evidenciju pasa.

U centralnom registru ljubimaca, kada on bude uspostavljen, nalaziće se brojevi čipova životinja, te podaci o njihovim vlasnicima.

Uspostavljanje registra kućnih ljubimaca, odnosno njihova identifikacija mikročipom i upis u registar, kako su kazali, osnov je za dalje planiranje u oblasti zaštite dobrobiti, ali i kontroli zdravlja ovih životinja.

Savjet bi o tome, kako je ranije najavljeno, trebalo da raspravlja, na trećoj sjednici, koja se u petak održava u okviru Veterinarskih dana u Beranama. D.K.

100.000 eura za brojanje lutalica i skloništa za životinje

MPRR dodijelilo je po 14.000 eura organizacijama za zaštitu životinja iz pet gradova, za projekte izgradnje, odnosno proširivanja kapaciteta skloništa za napuštene životinje. Sredstva su dodijeljena NVO “Natura” iz Kolašina, “Šapice” i “Spasi me” iz Bara, NVO “Mreža” iz Plava i NVO “K9 Montenegro svjetska zaštita životinja”.

Po 6.000 eura dobilo je pet NVO za projekte prikupljanja i ažuriranja podataka o broju jedinki u populaciji pasa lutalica. Sredstva su dodijeljena NVO “Feniks” sa Cetinja, “Nikšićkom udruženju za zaštitu životinja”, NVO “Ruka-šapi” iz Podgorice, “Prijatelji pasa” iz Tivta i “K9 Montenegro svjetska zaštita životinja”.

Bonus video: