Visoko školstvo u ćorsokaku: I doktori nauka čekaju na birou

Statistika potvrđuje ono o čemu se odavno priča na Univerzitetu...
10 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2014. 19:38h

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore početkom juna bilo je 32.493 nezaposlena, od čega je čak četvrtina sa fakultetskom diplomom, njih 8.505.

Garancija za posao nijesu bile ni magistarske teze ni doktorske disertacije. Tako 199 magistara koji su univerzitetskom školovanju posvetili najmanje 6 godina, te 9 doktora nauka koji su se usavršavali najmanje 7 godina, obilazi crnogorske biroe rada u potrazi za poslom.

Statistika ZZZCG za jun, dostavljena “Vijestima”, pokazuje upravo ono na šta su ponekad javno, a ponekad ispod glasa upozoravili profesori Univerziteta Crne Gore. Brojke potvrđuju da je Crna Gora posljednjih godina dobila mnogo više diplomiranih ekonomista, menadžera i pravnika nego što je objektivno bilo potrebno. Na evidenciji ZZZCG je najviše ekonomista - 1.379, vaspitača i nastavnika iz društveno-humanističke oblasti 1.352, menadžera i organizatora 1.061, pravnika 1.001, a diplomaca društveno-humanističkih zanimanja 589.

Diplomaca iz oblasti ugostiteljstva i turizma je 385, medicinara 347, poznavalaca računarskih tehnika 307, dok je sa diplomom iz oblasti odbrane, bezbjednosti i zaštite 268 nezaposlenih lica. Na evidenciji je 240 lica sa diplomom iz oblasti prirodno-matematičkih nauka, a proizvođača bilja je 158.

Magistara ekonomskih nauka je 38, specijalista menadžmenta 19, pravnih nauka 10, pedagoga šest, psihologa pet, arhitekture devet, diplomata četiri, a sportskih menadžera četiri.

Istraživanje za doktorsku disertaciju nije preporučilo po jednog doktora tehničkih, ekonomskih, pravnih, medicinskih,farmaceutskih te društvano-humanističkih i nauka za fizičku kulturu i sport.

Iz ZZZCG ističu da je dužina čekanja za posao individualna.

“Što se tiče dužine vođenja evidencije, za svako lice se posebno vodi, pa se ne može se generalizovati i reći da pravnici ili ekonomisti najduže čekaju posao. Zato što je svaki pravnik ili svako drugo lice sa nekim drugim zanimanjem priča za sebe i od mnogo faktora zavisi koliko brzo će doći do zaposlenja”, kazala je Danka Rabrenović iz ZZZCG. To, prema njenim riječima zavisi i od toga koliko je nezaposleni aktivan u traženju posla. “Važno je i koliko ima dodatnih znanja i vještina, koliko je to lice fleksibilno za privatanje privremenih poslova, poslova van struke, koliko je informisano i edukovano za traženje zaposlenja”, istakla je Rabrenović.

Galerija

Bonus video: