NVO pitaju ministra: Ivanoviću, stidiš li se ili ponosiš?

Svi stručni predlozi potekli su od NVO, a nijedan od Ministarstva i Lovačkog saveza
10 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.06.2014. 15:07h

Grupa NVO uputila je juče ministru poljoprivrede Petru Ivanoviću otvoreno pismo u kojem izražavaju javni protest prema svemu što taj resor u posljednje vrijeme čini i naziva reformom lovstva.

“Saznali smo da je ad hoc organizovan skup, iza leđa nevladinog sektora, a sa gostima iz nevladine organizacije FACE (Federacija lovačkih saveza). Kakav efekat kod domaće i međunarodne javnosti ministar očekuje poslije pompezno objavljenog skupa i kako će to predstavnici FACE pomoći u rješavanju problema lovstva? Da li ministar ima u vidu da reformu lovstva, njegovo Ministarstvo 'provodi' još od reformskog Zakona o lovstvu iz 1999. i da nije napravilo nijedan korak naprije, ali jeste nepovratno mnogo unazad. Da li se naš ministar stidi ili ponosi takvim rezultatima”, stoji u obraćanju NVO Centar za edukaciju i monitoring životne sredine, Grin houm, Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Centar za zaštitu i proučavanje ptica i MANS.

“Da li ministar zna da su sve inicijative i stručni, kreativni predlozi prema ovom društvenom problemu potekli upravo od crnogorskih NVO i pojedinaca, a nijedna od resornog Ministarstva ili Lovačkog saveza”, piše u pismu.

U pismu stoji da je Lovački savez Crne Gore zaslugom ministarstva izvan ustavna tvorevina koja se godinama bori protiv toga da lovci i javnost imaju svoje informativno i stručno glasilo za ovu oblast: “Da li ministar zna da je preko 3.500 lovaca u Crnoj Gori u posljednjih 12 godina položilo lovački ispit pred kvazikomisijom LS, bez definisanog cilja i programa, bez literature odobrene od nadležnog organa, bez zakonite nadležnosti i procedure... i po cijeni od 51 euro. Istovremeno, država nema nijednog, po zakonu osposobljenog lovočuvara? Da li ministar može upoznati javnost koje stručne reference posjeduje predsjednik Komisije za polaganje lovačkog ispita”.

Ivanovića pitaju je li upoznat sa “lažiranim reosnivanjem Lovačkog saveza od 20.10.2008. i nestatutarnom produženju trećeg ili već kog mandata Nikole Markovića na mjestu predsjednika saveza, takođe 20.10.2008.godine.

“Da li ministar uopšte zna do kojih razmjera je zacario kriminal u vezi sa lovnim turizmom u Crnoj Gori”, piše u pismu.

Bonus video: