Održana smotra konja u blizini Žabljaka

Rabrenović iz Ministarstva stočarstva ocijenio je da je i ovogodišnja smotra pokazala da tradicija gajenja dobrih konja pod Durmitorom traje
75 pregleda 1 komentar(a)
smotra konja, Foto: Obrad Pješivac
smotra konja, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 28.06.2014. 14:04h

Smotra najljepših konja, koja se tradicionalno održava na Vidovdan na Njegovuđi, kod Žabljaka, okupila je 50 grla koje uzgajaju stočari iz žabljačke, šavničke, pljevaljske, bjelopoljske i mojkovačke opštine.

Oni su ih prikazali ljubiteljima plemenitih životinja ali i žiriju koji je odabrao najbolje, a za koje je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i Opštine Žabljak i Šavnik, obezbijelili novčane nagrade.

U kategoriji priplodnih pastuva prve nagrade pripale su uzgajivačima Dejanu Bojoviću i Ivanu Kovačeviću iz Žabljaka, Radovanu Zekoviću iz Šavnika i Uglješi Dzogazu iz Pljevalja.

Za gajenje priplodnih kobila prvu nagradu dobili su odgajivači Slaviša Mandić, Radule Ostojić, Miljan Ostojić i Vukosav Dzaković, koji je dobio prvu nagradu i za gajenje ženskog podmlatka, dok je u kategoriji muškog podmladka prva nagrada dodijeljena Miomiru Pavloviću.

Savjetnik za stočarstvo u resornom ministarstvu Blažo Rabrenović ocijenio je da je i ovogodišnja smotra pokazala da tradicija gajenja dobrih konja pod Durmitorom traje.

"Kvalitet izloženih grla je dobar, ali vidimo da je svake godine grla sve manje što je i očekivano s obzirom na staračka domaćinstva i eru mehanizacije. Konje sada gaje samo veliki zaljubljenici", kazao je Rabrenović.

Bonus video: