U Tivtu počela dvodnevna fešta hrane i vina

Za ovaj festival i svi ugostitelji i restorateri iz Porto Montenegra, pripremili su niz povoljnosti za svoje goste i klijente
0 komentar(a)
Festival hrane i vina Tivat, Foto: Siniša Luković
Festival hrane i vina Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.06.2014. 12:15h

Dvodnevni festival “Food and Wine” posvećen najboljim domaćim jelima i vinima iz Crne Gore i Evrope, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, svečano je otvoren sinoć u luksuznom tivatskom nautičko-turističkom centru i marini za mega-jahte Porto Montenegro.

Festival je počeo salonom vina “SuperWine” čiji su organizatori koncept radnja “Supermarket” i magazin “Wine Style”.

U luksuznom ambijentu otvorenog bazena Lido Mar, uz brojne VIP zvanice među kojima je bio i srpski glumac Sergej Trifunović, na 30-ak štandova predstavljena su luksuzna vina poznatih domaćih i stranih vinarija.

Posjetioci sajma imali su priliku da degustiraju proizvode vinarija Arnaldo Caprai, Monteverdi Vini, Antinori, Cantina Valpolicella Negrar, Nino Franco, Borgo Scopeto e Caparzo, Movia, Aleksandrović, GD Vajra, 13. Jul Plantaže, Kozlović, Zvonko Bogdan, Bastianich, Kovačević, Fontanafredda, Savina Wines & Olives, Chateau Kamnik, The Macallan, Santa Margherita, Sovereign Brands i Remy Martin.

Ovo je inače, drugi po redu “SupeWine” festival u Porto Montenegru, a ove je godine ponuda i broj izlagača za petinu bolja nego lani kada je ta manifestacija premijerno održana u Tivtu.

"Naš slogan je "Luksuzni svijet vina" i ovo jeste najeksluzivniji vinski događaj u ovom dijelu svijeta. Crna Gora ima ozbiljne pretenzije u turizmu, a Porto Montenegro je jedan od glavnih aduta u toj priči. To sve zaslužuje jedan ovakav događaj, vino je priča koja prati taj životni stil i okuplja tu vrstu ljudi", istakao je Aleksandar Duković, glavni i odgovorni urednik beogradskog magazina "Wine style".

Inače, tokom trajanja "Festivala hrane i vina" u marini i naselju Porto Montenegro restorani će nuditi posebne pogodnosti i ponude, a tokom oba gastro festivalska dana biće organizovana i Pijaca domaćih crnogorskih proizvoda na glavnoj promenadi na potezu od rezidencijalnog kompleksa"Teuta" ka kompleksu "Ozana".

Svi posjetioci mogu da uživaju u degustaciji organskih autohtonih proizvoda iz svih krajeva Crne Gore - sušenom kandiranom voću porodice Damjanović, specijalitetima Olcinium Oil-a iz Valdanosa koji će predstaviti i svoje prvoklasno djevičansko ulje, ali i specijalitete od maslina, među pomiješanom sa cimetom, tamnom čokoladom i orahom koje decenijama proizvodi porodica Martinović.

Na tanjiru su i mliječni proizvodi mljekare Intertehna iz Berana i Katunjanka iz Danilovgrada, ali i slatkiši po tradicionalnoj recepturi tivatskih domaćica koje su pripremile članice NVO Udruženje žena iz Tivta, te integralne i ražane tjestenine porodice Borović iz Pljevalja.

Dragica Mirjanić predstavlja organsku hranu čiji je glavni sastojak drenjina, a Frutiera iz Tivta domaći voćni hljeb, kolače i slatkiše.

Kompanija Stanišić&Vezmar predstavlja crnogorski brend - dimljeni pršut, kao i ostale suhomesnate proizvode. Ovakvi specijaliteti će se zaliti i vinom najvećeh proizvođača grožđa i vina u regiji – Plantaža 13. jul.

Za ovaj festival i svi ugostitelji i restorateri iz Porto Montenegra, pripremili su niz povoljnosti za svoje goste i klijente i specijaliteta japanske, francuske i italijanske kuhinje, a pripremljen je i bogat preteći muzički program.

Posebna zanimljivost za goste iz inostranstva biće prezentacija domaće radinosti žena iz NVO "Bajul" - izrada tradicionalnog ručnog rada – dobrotske čipke u konceptualnoj radnji AM/PM, sjutra od 17 sati.

Bonus video: