Nasilje, diskriminacija i odbacivanje i dalje sastavni dio života LGBT osoba

Međunarodni dan ponosa LGBT osoba obilježava se kao sjećanje na događaj poznat kao Stounvolska revolucija
93 pregleda 11 komentar(a)
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
LGBT, parada ponosa Podgorica, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 28.06.2014. 11:16h

"I poslije 45 godina borbe i poboljšanja zaštite naših ljudskih prava širom svijeta, u Crnoj Gori mi, LGBTQ osobe, smo i dalje marginalizovana društvena grupa i građani drugog reda", navodi se u saopštenju Kvir Montenegra i Montenegro Prajd organizacija, povodom Međunarodnog dana ponosa LGBTIQ osoba, koji se širom svijet obilježava danas.

I pored napretka koji je ostvaren tokom prethodnih pet godina, kako navode, izjednačavanje u svakodnevnom životu i u pravima je cilj koji je još daleko.

Kvir Montenegro i Montenegro Prajd podsjećaju da je održavanjem povorki ponosa ta populacija u Crnoj Gori postala vidljivija, ali, kako dodaju, veliki broj LGBTIQ osoba je i dalje potpuno skriven “u ormaru”

Kvir Montenegro i Montenegro Prajd podsjećaju da je održavanjem povorki ponosa ta populacija u Crnoj Gori postala vidljivija, ali, kako dodaju, veliki broj LGBTIQ osoba je i dalje potpuno skriven “u ormaru” i svakodnevno živi u strahu skrivajući svoju seksualnu orijentaciju čak i od najbliže okoline i porodice.

"Psihičko i fizičko nasilje, uznemiravanje, diskriminacija i odbacivanje su i dalje sastavni dio života mnogih LGBTIQ osoba u Crnoj Gori. Uprkos svemu tome, mi LGBTIQ osobe, ponosni/e na to što jesmo, nastavljamo našu borbu i odbijamo da budemo tretirani kao građani drugog reda. Nasilje, diskriminacija, uznemiravanje i prijetnje nas neće uplašiti ni zaustaviti da se i dalje ponosno i još vidljivije borimo protiv homofobije i transfobije", navodi se u saopštenju dvije organizacije.

Međunarodni dan ponosa LGBT osoba obilježava se kao sjećanje na događaj poznat kao Stounvolska revolucija, koji se odigrao 1969. godine u Njujorku, kada su se LGBT osobe suprotstavile policijskoj torturi u nemirima koji su trajali tri dana i čime je počela borba za naša ljudska prava.

Predstavljen zbornik “LGBT prava: Standardi i sudska prava”

Povodom Dana ponosa LGBT Forum Progres je predstavio zbornik "LGBT prava: Standardi i sudska praksa", koji su zajednički objavili Vrhovni sud Crne Gore i ta NVO, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Zbornik “LGBT prava: Standardi i sudska prava” je dostupan je na LINKU.

Bonus video: