Traže da zgradu u centru Budve preinače u hotel: Troškovi komunilacija padaju sa 320 na 30 eura

Riječ je o izuzetno vrijednom građevinskom projektu, gdje je cijena kvadrata stana veća od tri hiljade eura
362 pregleda 9 komentar(a)
ICL inženjering, Budva, Foto: Vuk Lajović
ICL inženjering, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.06.2014. 18:17h

Kompanija ICL inženjering, profesora Arsenija Vujovića, podnijela je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za izdavanje urbanističko- tehničkih uslova kojim bi se postojeća grubo završena sedmospratnica u okviru budućeg luksuznog višespratnog stambenog kompleksa u samom centru Budve, rekonstruisala u hotel sa četiri zvjezdice.

Ovo je ujedno i prvi primjer u Budvi, sjedištu građevinskog biznisa u Crnoj Gori, da se jedna stambena zgrada “preinačava u hotel”.

Kompleks od četiri višespratnice, međusobno povezane prizemljem i međuspratom, od kojih su dvije sedmospratnice i dvije 13-spratnice, ugrubo je završen na lokalitetu Velja voda, između poslovno komercijalnog centra “TQ Plaza” i vrtića.

Smješten na samo 20 metara od Slovenske plaže, kompleks je jedno od najvećih gradilišta trenutno u Budvi, a Opština je još u septembru 2012. izdala građevinsku dozvolu za izgradnju 18.611 kvadrata stambenog, poslovnog i garažnog prostora.

Kompleks je nikao na mjestu nekadašnjeg malog hotela “Fontana” na parceli od nešto više od četiri hiljada kvadrata, a kako je Vujović juče potvrdio “Vijestima”, riječ je o zgradi koja se nalazi na Mediteranskoj ulici. On je takođe naveo da je u planu i da se najviša zgrada od 13 spratova takođe preinači u hotel, ali da se čeka odgovor resornog ministarstva, da li će to biti izvodljivo.

Zgrade koje su definitivno promijenile vizuru Budve, ujedno i najviše u užem gradskom jezgru, nikle su na nimalo stabilnom terenu, bukvalno močvarnom, zbog čega je operativa tokom cijele godine izvodila zahtjevne radove.

Riječ je o izuzetno vrijednom građevinskom projektu, gdje je cijena kvadrata stana veća od tri hiljade eura.

Glavni izvođač radova je podgorička kompanija Bemax, a Opštine je sa ICL inženjeringom i zaključila ugovor o plaćanju komunalija, po kome je odmah izmireno 20 odsto, dok će preostalih tri miliona biti izmirivano u tranšama u narednih pet godina.

Ukoliko resorno ministarstvo da zeleno svjetlo, to će i Opština morati da izvrši promjenu ugovora oko izmirivanja komunalija, jer će one biti umanjene.

Opština Budva trenutno za hotele visoke kategorije naplaćuje po kvadratu 30 eura za komunalije, za kondo hotel 256 eura, a za stambene zgrade u prvoj i ekskluzivnoj zoni, gdje se nalazi kompleks ICL inženjeringa, komunalije iznose 320 eura po kvadratu.

Bonus video: