Za mjesec “upecali” 216 vozača više od promila alkohola u krvi

"Podaci pokazuju da je godinama unazad zabilježen trend smanjenja broja smrtno stradalih lica, povrijeđenih lica, kao i ukupnog broja saobraćajnih nezgoda"
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2014. 12:46h

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević saopštio je danas da u vrijeme trajanja kampanje „Kad pijem, ne vozim“, od 17. maja do 17. juna ove godine, saobraćajni policajci su na teritoriji države alkotesirali 2.301 osobu, koje su upravljale vozilom, a od kojih je kod njih 759 utvrđeno da su pod uticajem alkohola u većoj mjeri od dozvoljene.

"Od tih 759 vozača, 205 je u organizmu imalo od 0,3 do 0,5 promila alkohola, 328 od 0,5 do jednog promila, dok je čak 216 vozača imalo preko jednog promila alkohola u krvi”, kazao je Janjušević.

Sektor policije opšte nadležnosti je u prethodnih mjesec dana u saradnji sa Pivarom „Trebjesa“, tokom trajanja kampanje realizovao sve planirane aktivnosti koje su imale odjeka u javnosti.

Iz policije se nadaju da je kampanja doprinijela tome da se u narednom periodu bilježi smanjenje prekršaja koji se odnose na upravljanje vozilom pod uticajem alkohola.

"Smanjenje broja ovih prekršaja će svakako uticati i na smanjenje broja najtežih posljedica u saobraćaju, što se prvenstveno odnosi na broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama”, rekao je Janjušević.

Istakao je da su policajci za pet mjeseci, odnosno od 1. januara do 1. juna 2014. godine, registrovali 3.217 osoba, koje su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu u većoj mjeri od dozvoljene.

Kampanja „Kad pijem, ne vozim“ je prvenstveno bila preventivnog karaktera, a javnost je imala priliku da se kroz brojne aktivnosti TV spot, koji je emitovan na televizijskim stanicama, gostovanja u TV i radio emisija, tekstove u štampanim medijima, dijeljenje brošura, akciju „Pijane naočare“ i slično, upozna sa sadržajem kampanje i njenim ciljevima

Dodao je da to najbolje ilustruje podatak da je u prethodne četiri godine, od januara 2010. do januara 2014. godine, pod uticajem alkohola nađen ukupno 30.261 vozač.

“Ipak, statistički podaci pokazuju da je godinama unazad zabilježen trend smanjenja broja smrtno stradalih lica, povrijeđenih lica, kao i ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, tako da Uprava policije može biti zadovoljna sveukupnim stanjem bezbjednosti saobraćaja na putevima, uz konstataciju da ćemo i dalje preduzimati preventivne i repesivne aktivnosti da se trend smanjenja saobraćajnih nezgoda i samim tim i smanjenja tragičnih posljedica nastavi”, istakao je Janjušević.

Dodao je da su službenici saobraćajne policije, shodno članu 296 ZOBS-a, za o mjesec dana sprovođenja kampanje, slobode lišili 219 vozača, dok su u ovom periodu oduzeli 409 vozačkih dozvola.

Kampanja „Kad pijem, ne vozim“ je prvenstveno bila preventivnog karaktera, a javnost je imala priliku da se kroz brojne aktivnosti TV spot, koji je emitovan na televizijskim stanicama, gostovanja u TV i radio emisija, tekstove u štampanim medijima, dijeljenje brošura, akciju „Pijane naočare“ i slično, upozna sa sadržajem kampanje i njenim ciljevima.

“Ipak, to ne znači da saobraćajni policajci u ovom periodu nisu primjenjivali represivne mjere. Naprotiv, upravo je porast lica nađenih u prekršaju po alkoholu rezultat pojačanih kontrola policijskih službenika. Koristim ovu priliku da najavim da će službenici saobraćajne policije sprovoditi i akciju „Helikopter“ počevši od 4. jula”, istakao je Janjušević.

Galerija

Bonus video: