Adžić podnio ostavku u Pobjedi: Naručeni napadi na Ranka Krivokapića

On je kazao da je u nekoliko navrata tražio da se obustave na stranicama Pobjede napadi i klevetnička hajka
129 pregleda 42 komentar(a)
Novak Adžić, Foto: Arhiva Vijesti
Novak Adžić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.06.2014. 11:11h

Novak Adžić podnio je juče neopozivu ostavku na članstvo u Odboru direktora Pobjede zbog napada tog lista na predsjednika Skupštine i lidera SDP Ranka Krivokapića.

Adžić navodi da je to uradio iz "principijelnih i moralnih razloga”, zbog "neosnovanih i nepoštenih napada" na Krivokapića i SDP.

“Iz principijelnih i moralnih razloga podnosim neopozivu ostavku na članstvo u bordu direktora Pobjede, u kojemu sam nedavno imenovan na prijedlog SDP-a i gospodina Ranka Krivokapića, a zbog činjenice da neću i ne mogu nemoćno stajati skrštenih ruku, kada se na stranicama Pobjede od strane pojedinih specijalaca vrše neosnovani i nepošteni napadi na predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića i na SDP, stranku čiji sam funkcioner i od 2001. član njenog Glavnog odbora”, ističe se u ostavci Adžića.

On je kazao da je u nekoliko navrata tražio da se obustave na stranicama Pobjede napadi i klevetnička hajka na SDP i Ranka Krivokapića.

“Ali, na žalost, uprkos uvjeravanjima da će se to učinjeti, to se nije dogodilo. Kap koja je prelila čašu predstavalja objavljivanje naručenog ili sa nekim centrom moći ugovorenog feljtona beogradskog novinara i nekadašnjeg savjetnika iz sjenke Bora Krivokapića, koji vrvi od neistina, manipulacija i obmana izrečenih na račun SDP-a i njenog predsjednika Krivokapića. Ova moja ostavka podrazumijeva da reagujem na neke od mnogobrojnih podvala i neistina Bora Krivokapića, izrečenih prema partijskoj proslosti SDP-a, političkoj biografiji i ukupnoj državničkoj, ideoloskoj i partijskoj djelatnosti lidera SDP-a, predsjednika Skupštine Crne Gore i predsjednika parlamentarne skupštine OEBS-a”, kazao je Adžić.

On je naglasio da ostavku u bordu direktora Pobjede podnosi zbog objavljivanja na njenim stranicama serije tekstova Bora Krivokapića; zbog njihove sadržine koja kleveta SDP i njenog predsjednika i, kako je istakao, čini to iz moralnih razloga.

“Jer znam da Istina previše trpi, ali nikad ne umire (Tit Livije), jer znam da se pravda mora dostići makar propao i svijet (Augustin), jer znam da Pravo prestaje tamo đe počinje njegova zloupotreba (Ulpijan) i da su Činjenice svete a uvjerenja slobodna (P. Skot). Razlozi zbog kojih to činim, nijesu partijska direktiva, već moja uvjerenost da vazda treba pokazati solidarnost prema svom prijatelju i drugu, biti uz njega vazda, a pogotovo kad je teško, svjestan činjenice da je vjernost, odanost neprolazna aksiološka kategorija i princip i da se to ne prodaje i kupuje ni za kakvo blago ovoga ili onoga svijeta”, kazao je Adžić.

On je reagovao na tekstove Bora Krivokapića.

“Ovo što je do sada Boro Krivokapić napisao o SDP-u i Ranku Krivokapiću je potpuno pogrešno i u apsolutnoj konfrontaciji sa činjenicama. Znam da Boro Krivokapić nije pravnik i istoričar, ali ni žurnalista sa završenim fakultetom Političkih nauka, ali isto tako znam da Boro Krivokapić očigledno ni laički nije spoznao da su činjenice i dokazi svetinja kada se piše o ljudima, događajima, procesima i odnosima. I to što on ne zna, a što je dužnost da se zna i slijedi kod svakog novinara i uopšte čovjeka sa izraženom savješću i odgovornošću pred sobom i javnošću, njegov je problem, ali ću ja javnost podsjetiti na samo jedan dio očiglednih i notornih činjenica vezanih za prošlost i sadašnjost kako SDP tako i njegovog lidera Ranka Krivokapića, koje potpuno opovrgavaju i čine apsurdom priču Bora Krivokapića”, kazao je Adžić.

Kako je naglasio, nije se Ranko Krivokapić nikad nalazio i neće se nikda naći pridružen "destrukciji antidržavne opozicije".

“Kako mu jeftino i bezočno imputira Boro Krivokapić, koji ne zna, ono što svak koga etika i istina obavezuje zna, a to da su SDP i Ranko Krivokapić vazda bili sa Crnom Gorom, za Crnu Goru, njenu slobodu, nezavisnost i demokratiju”, kazao je Adžić.

Kako je naglasio, nije Ranko Krivokapić rušio zarad velikosrpstva Crnu Goru 1989. u tzv. Antibirokratskoj revoluciji.

“Već su to činjeli neki drugi o kojima Boro Krivokapić ćuti namjerno, čime pravi klasični istorijski falsifikat. Ranko Krivokapić nikad nije bio u savezu sa onima koji su rušili Crnu Goru i bili protiv obnove njene nezavisnosti, dok mnogi drugi o kojima ćuti Boro Krivokapić to jesu svjesno ili nesvjesno činjeli. Isto tako, kad govori o pojmu državotvornosti Boro Krivokapić zaboravlja da SDP i Ranko Krivokapić nijesu jurisali na Konavle i Dubrovnik, već neko drugi: da su neki drugi ljudi, političari i bojovnici izvan SDP bili saveznici Slobodana Miloševića u ratovima (1991-1995), da je neko drugi, a ne SDP i Ranko Krivokapić, bio saveznik i promoter velikoskrpske nacional-šovinisičke doktrine i politike koja je produkovala teške povrede ratnog i humanitarnog prava”, kazao je Adžić.

Bonus video: