Platiš 200 eura i možeš mučiti pse

Krivičnu prijavu protiv Dragana Asovića podnijela je Arka Montenegro zbog sumnje da je uskraćivao zdravstvenu zaštitu, hranu i vodu za svoja četiri psa
260 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2014. 11:14h

Vlasnik četiri bobtejla iz Bara, Dragan Asović je oslobođen optužbi za njihovu smrt, nakon što je uplatio 200 eura na račun Crvenog krsta, odlučilo je Osnovno državno tužilaštvo iz Bara,

Krivičnu prijavu protiv Asovića podnijela je NVO Društvo za pomoć i zaštitu životinja Arka Montenegro iz Budve zbog sumnje da je krajem 2013, do 20. aprila ove godine u Baru, uskraćivao zdravstvenu zaštitu, hranu i vodu za svoja četiri psa rase bobtejl.

Psi su krajem aprila nađeni u vrlo lošem stanju, skoro bez dlake, u dvorištu Asovića. Iz društva Arka Montenegro su tada intervenisali preko policije i obavili razgovor sa vlasnikom.

Ovako su psi izgledali kada su preuzeti od Asovića, Foto: Arka Montenegro

Jedan od pasa nakon prijema kod veterinara, Foto: Arka Montenegro

“Na moje pitanje da li su psi vođeni na liječenje ili na pregled, Asović je policajcu koji je bio prisutan rekao da nisu”, kazali su iz tada Arke.

Asović je, prema riječima volonterke iz Arke, kasnije odveo pse veterinaru uz konstataciju da on nema namjeru da plaća bilo kakve troškove i da ga psi više ne zanimaju.

Kako je vlasnik odbio da dalje brine o bolesnim psima, brigu o njima je preuzelo Društvo Arka Montenegro, čiji su volonteri pse 23. aprila odveli na Kliniku za male životinje u Ulcinju.

Prema veterinarskom izvještaju, psi su u trenutku pregleda bili “dobre konstitucije, slabije kondicije”. Veterinar je tada kazao da su psi dugo zapušteni, da je dlaka pasa otpala sa skoro 70 odsto tijela, te da je ostali dio kože sa dlakom neuredan, ućeban, zaprljan, da psi imaju velike nokte, da su sluznice njihovih očiju jako crvene, da je oko očiju stvoren tzv. “đerdan” i da su oči pasa krmeljave.

Psi su po nogama imali otvorene rane iz kojih se cijedio serumokozni i gnojni sadržaj, njihova koža je jako crvena sa malim krasticama. Po čitavom tijelu pasa primijetni su ektoparaziti, uši pasa su bile zaprljane.

Veterinar je pregledom ocijenio da su psi makar 10 mjeseci bili zapušteni i bez veterinarske i medicinske njege, te da će za njihov oporavak trebati isto toliko vremena, uz mnogo ljubavi i njege. Veterinar je tada predložio i eutanaziju, kako bi psi bili pošteđeni daljih muka i kako bi bila spriječeno dalje širenje zaraze. Iz Društva Arka Montenegro su uprkos takvim nalazima, ipak odlučili da pokušaju sa liječenjem. Pomoć za njihovo liječenje pružili su i ljubitelji bobtejl rase iz Njemačke, koji su na račun klinike iz Ulcinja uplatili 1.400 eura. U maju su, u kratkim vremenskim razmacima, uginula sva četiri psa.

U rješenju ODT navodi se da iz krivične prijave i nalaza veterinara proizilazi da je osumnjičeni izvršio krivično djelo ubijanje ili mučenje životinja i razaranje njihovog staništa, za koje je, prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu dana. Osnovni državni tužilac je, međutim, pozvao osumnjičenog radi dogovora o mogućem odlaganju krivičnog gonjenja i naložio Asoviću da na ime Crvenog krsta uplati 200 eura.

“Tužilac je donio sramno rješenje, na koje nemamo pravo žalbe, što je van svakog prava na život”, kazali su iz NVO Arka Montenegro, najavljujući da ipak neće odustati od slučaja, te da će pravdu potražiti kod međunarodnih institucija.

300 eura za mučenje svinje i pasa

Almir Pržulj iz Bara kažnjen je nedavno novčanom kaznom od 300 eura zbog zlostavljanja životinja, a sredstva su, kao u slučaju Asovića, uplaćena na račun Crvenog krsta.

Društvo za zaštitu životinja “Sunčani sat” iz Bara podnijelo je sredinom maja krivičnu prijavu protiv Pržulja zbog zlostavljanja životinja, vepra i njegovih pasa, dvije devetomjesečne argentinske doge.

Pržulj je, kako navode iz tog Društva, na društvenoj mreži Facebook objavio fotografije na kojima psi, argentinske doge, zlostavljaju vepra.

“Nesrećna životinja je vezana za noge i nemoćna. Kasnije se pravdao da je vepra pustio, u šta mi sumnjamo, a i da je tako, nesrećna životinja tako ranjena nije mogla preživjeti”, navodi se u prijavi DZŽ “Sunčani sat”.

Galerija

Bonus video: