Crna Gora ustupa Srbiji podmornicu

Crna Gora je ranije odlučila da po jednu podmornicu ustupi Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, a da dvije ostanu u Crnoj Gori
633 pregleda 6 komentar(a)
Podmornica P-911, Foto: Siniša Luković
Podmornica P-911, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.06.2014. 16:48h

Vlada Crne Gore prihvatila je predlog NVO Udruženje građana "Podmorničar" iz Beograda, da se rashodovana džepna podmornica P-911 „Tisa“, ustupi na trajno korišćenje tom udruženju i Ministarstvu odbrane Srbije.

Podmornica će kao muzejski eksponat, biti izložena u zbirci Muzeja nauke i tehnike Srbije u Beogradu.

Predstoji i organizovanje komplikovanog i skupog drumskog transporta do Beograda, podmornice koja se već nekoliko godina nalazi izvučena na obalu u krugu vojnog objekta Pristan na Luštici.

"Tisa" je prva u seriji od ukupno šest malih, tzv. džepnih podmornica klase "Una" koje su sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka sagrađene u Brodogradilišti specijalnih objekata u Splitu, za potrebe tadašnje Jugolsovenske Rane Mornarice (JRM).

Ovaj ratni brod bio je namijenjen za tajno prevoženje i ubacivanje u rejon dejstava pomorskih diverzanata JRM i tajno polaganje minskih polja pred lukama neprijatelja.

Mala podmornica dužine 18,8 metara i deplasmana 88 tona za to je vrijeme bila izuzetno savremena, a i dan danas je po svojim sjanim karakteristikama teške uočljivosti i otkrivanja, veoma opasan ratni brod.

Od šest podmornica ove klase, u Crnu Goru je 1991 iz Splita stiglo njih pet, a sve podmornice tipa „Una“, formalno su povučene iz operativne upotrebe Mornarice VCG i rashodovane krajem 2006.

Crna Gora je inicirala da po jednu od preostalih „Una“ kao muzejske eksponate dobije neke od bivih jugoslovenskih republika jer su ti brodovi bili proizvod pameti jugoslovenskih konstruktora i zajedničkog rada velikog broja kompanija "od Triglava do Đevđelije".

Pomudu je prva prihvatila Slovenija koja je preko tamošnjeg udruženja bivših jugoslovenskih podmorničara sa sjedištem u Ljubljani, organizovala obnovu i transport male podmornice P-913 "Soča“ koja je 2011 iz Crne Gore, prebačena u Pivku i smještena u tamošnji Muzej vojaške zgodovine.

"Soča" je danas jedan od najpopularnijih i najposjećenijih eksponata u inače, vema bogatoj kolekciji vojnog muzeja u Pivki. Podmornica P-912 "Una" od ljeta prošle godine, zvanično je muzejski eksponat u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu, a Hrvatska do sada nije prihvatila ponuđenu podmnornicu P-916 "Kupa", jer bi to značilo da ta država odustaje od zvanično proklamovanog stava da su sva plovila JRM koja su 1991 bazirala u hrvatskim lukama „oteta i ukradena“ iz Hrvatske.

Bonus video: