Festival hrane i vina u Porto Montenegru

Tokom oba gastro festivalska dana biće organizovana i Pijaca domaćih crnogorskih proizvoda
193 pregleda 3 komentar(a)
festival, Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
festival, Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 25.06.2014. 12:59h

Festival hrane i vina održaće se ovog vikenda, od petka, 27. do nedjelje 29. juna na različitim gastro lokacijama u nautičkom naselju Porto Montenegro, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

„Festival će početi salonom vina SuperWine u petak 27. juna u 20 sati u luksuznom ambijentu Lido kompleksa čiji su organizatori koncept radnja Supermarket i magazin „Wine Style““, kazao je tim povodom PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić.

Salon vina “SuperWine” koji će biti održan u petak i subotu okupiće najprestižnije evropske vinarije, pa će svi zainteresovani posjetioci imati priliku da degustiraju proizvode vinskih podruma Arnaldo Caprai, Monteverdi Vini, Antinori, Cantina Valpolicella Negrar, Nino Franco, Borgo Scopeto e Caparzo, Movia, Aleksandrović, GD Vajra, 13. Jul Plantaže, Kozlović, Zvonko Bogdan, Bastianich, Kovačević, Fontanafredda, Savina Wines & Olives, Chateau Kamnik, The Macallan, Santa Margherita, Sovereign Brands i Remy Martin.

Tokom trajanja „Festivala hrane i vina“ u marini i naselju Porto Montenegro ovdašnji restorani će nuditi posebne pogodnosti i ponude, a tokom oba gastro festivalska dana biće organizovana i Pijaca domaćih crnogorskih proizvoda na glavnoj promenadi na potezu od rezidencijalnog kompleksa „Teuta“ ka kompleksu „Ozana“.

Ova pijaca biće otvorena u subotu i nedjelju u vremenu od 9 do 12 i od 17 do 20 sati, a svi posjetioci će uživati u degustaciji organskih autohtonih proizvoda iz svih krajeva Crne Gore: sušenom kandiranom voću porodice Damjanović, specijalitetima Olcinium Oil-a iz Valdanosa koji će predstaviti i svoje prvoklasno djevičansko ulje, ali i specijalitete od maslina, medu pomiješanom sa cimetom, tamnom čokoladom i orahom koje decenijama proizvodi porodica Martinović.

Za predstojeći festival i svi ugostitelji i restorateri iz Porto Montenegra, pripremili su niz povoljnosti za svoje goste i klijente

Na tanjiru će se naći i mliječni proizvodi mljekare Intertehna iz Berana i Katunjanka iz Danilovgrada, ali i slatkiši po tradicionalnoj recepturi tivatskih domaćica koje će pripremiti NVO Udruženje žena iz Tivta, integralne i ražane tjestenine porodice Borovič iz Pljevalja. Dragica Mirjanić će predstaviti organsku hranu čiji je glavni sastojak drenjina, a Frutiera iz Tivta domaći voćni hljeb, kolače i slatkiše. Kompanija Stanišić&Vezmar predstavlja crnogorski brend - dimljeni pršut, kao i ostale suhomesnate proizvode. Ovakvi specijaliteti će se zaliti i vinom najvećeh proizvođača grožđa i vina u regiji – Plantaža 13. jul.

Za predstojeći festival i svi ugostitelji i restorateri iz Porto Montenegra, pripremili su niz povoljnosti za svoje goste i klijente i specijaliteta japanske, francuske i italijanske kuhinje.

U zabavnom dijelu programa u subotu u 19 sati na promenadi Porto Montenegra nastupiće violinistkinja Dina Desančić, a jazz klasiku na električnoj violini pratiće harmonika. U nedjelju u 19 časova će nastupiti Atlas bend, a posebna zanimljivost za goste iz inostranstva biće prezentacija domaće radinosti žena iz NVO „Baju“l - izrada tradicionalnog ručnog rada – dobrotske čipke u konceptualnoj radnji AM/PM, u nedjelju od 17 sati.

Bonus video: