Na mrežama nema informacija za građane

Komunikolog Radoje Cerović smatra da jednosmjerni pristup komunikacije nije primjeren društvenim mrežama
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2014. 11:47h

Institucije koje imaju naloge na društvenim mrežama, ne bi trebalo da objavljuju samo zvanična saopštenja i informacije o aktivnostima već informacije koje se direktno tiču građana i koje njih zanimaju, ocjenjeno na konferenciji „Građani i institucije-mogućnosti komunikacije".

Konferencija je završni događaj projekta "Konsultuj građane" koji CDT realizuje uz podrašku Ambasade SAD u Podgorici i koji u svom fokusu ima javne rasprave kao način za uključivanje građana u donošenje odluka, piše portal CDT-a.

Milica Kovačević iz CDT-a je podsjetila na ranije istraživanje CDT-a koje je pokazalo da većina državnih institucija nedovoljno koristi društvene mreže kao sredstvo komunikacije sa građanima.

Komunikolog Radoje Cerović smatra da jednosmjerni pristup komunikacije nije primjeren društvenim mrežama.

„Našim uslovima "hejterskog" pristupa životu dvosmjerna komunikacija nije jednostavna, ali je poželjna i moguća", kazao je Cerović i dodao:

„Mi imamo portal eUprave, iskreno ja sam informisan i zainteresovan, ali nijesam znao za taj portal"

„Mi imamo portal eUprave, iskreno ja sam informisan i zainteresovan, ali nijesam znao za taj portal".

On smatra da lična komunikacija građana i institucija oostavlja mogućnost za koruptivne radnje.

„Ako ja kao službenik zadržim vaš dokument, ja postajem vlast, mogu da vas ucjenjujem", kazao je Cerović i dodao da sama društvena mreža treba da postane servis građana.

Govoreći o komunikaciji građana i institucija na Fejsbuku i Tviteru, Cerović smatra da „iako bi starješina organa bio raspoložen za online komunikaciju, on nema podršku u svojoj strukturi odnosno to nije podržano unutrašnjim procesima".

„Ako nekoga tjerate zakonom da nešto primijeni, on će to primijeniti u minimalnoj mjeri", dodao je on, prenosi portal CDT-a.

Zamjenica urednika portala Vijesti online Damira Kalač podsjetila je na primjer Ministarstva za informaciono društvo i komunikaciju koji je svoj nalog za Tviteru sveo na prenošenje saopštenja i aktivnosti.

„To građane ne interesuje i institucije moraju početi da objavljuje ono što građane zaista zanima", smatra Kalač.

Kalač je kazala je da malo građana zna za servise poput eUprave ili dokumenta.me, te da je sporna popularizacija tih servisa institucija.

Darko Ivanović iz Građanske alijansa smatra da institucije ne treba da budu na društvenim mrežama ako neće građanima da odgovaraju.

„Svakog dana sam više puta isto pitao Vladu Crne Gore, prvo mi nijesu odgovarali, sada odgovaraju, dakle upornost se isplati", kazao je Ivanović i dodao da on očekuje od ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Vujice Lazovića da ima naloge na društvenim mrežama jer mu je to posao.

„Žalosno je da mediji i NVO prednjače u inoviranju i tehnologijama", smatra on.

Ivanović je predstavio platformu erobin.me kojom podstiče građane da prijavljuju probleme i online.

Galerija

Bonus video: