Ivanović: Prepoznati su osnovni problemi u oblasti lovstva

On je dodao da je tokom posljednjih pet mjeseci Ministarstvo intenziviralo aktivnosti na rješavanju tih problema
1 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.06.2014. 18:17h

Nerazvijeni monitoring divljači i njihovih staništa, uslovljen nedostatkom metodologije za utvrđivanje brojnosti i stanja populacija, centralne lovne evidencije i specijalizovanog tijela za planiranje, osnovni su problemi u sektoru lovstva koje treba riješiti, kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvija Petar Ivanović.

On je danas u Podgorici otvorio međunarodni okrugli sto o lovstvu u Crnoj Gori i Evropskoj uniji.

Ivanović je ocijenio da u crnogorskom lovstvu nije sve tako crno kako to predstavljaju pojedine nevladine organizacije, "niti je sve toliko perfektno kako nas uvjeravaju pojedini lovci".

"Spoznaja realnog stanja, razumijevanje toga gdje smo sada i gdje želimo da budemo i konsenzus oko dinamike promjena, veoma su bitni ako želimo kao društvo da idemo naprijed", naveo je on.

Ivanović je kazao da su u saradnji sa Lovačkim savezom, prepoznali osnovne probleme u sektoru lovstva koje treba riješiti, kako bi se taj sektor dalje razvijao.

U martu su predstavljeni nacrti dvije metodologije, za monitoring divljači, vođenje evidencije, ustanovljavanje bioloških pokazatelja usklađenosti divljači sa životnom sredinom i za ocjenjivanje štete od divljači i na divljači.

"Prvo, to je nerazvijeni monitoring divljači i njihovih staništa, koji je uslovljen nedostatkom metodologije za utvrđivanje brojnosti i stanja populacija, nedostatkom centralne lovne evidencije i nedostatkom specijalizovanog tijela za monitoring i planiranje. Drugo, nedovoljna informisanost javnosti o zaštiti divljači i lovstvu, i treće - ograničeni lovni turizam i nedovoljna razvijenost lova kao privredne djelatnosti", kazao je on.

On je dodao da je tokom posljednjih pet mjeseci Ministarstvo intenziviralo aktivnosti na rješavanju tih problema.

U martu su predstavljeni nacrti dvije metodologije, za monitoring divljači, vođenje evidencije, ustanovljavanje bioloških pokazatelja usklađenosti divljači sa životnom sredinom i za ocjenjivanje štete od divljači i na divljači.

"Takođe, pripremili smo obrazac za kreiranje Centralne lovne evidencije, koji je upućen svim korisnicima lovišta. Nismo se rukovodili skupim, već praktičnim rješenjima, kako bismo dobili dobru osnova za uvođenje prakse prikupljanja podataka, uz naglašenu ličnu odgovornost predstavnika korisnika lovišta za dostavljene podatke", rekao je Ivanović.

On je dodao da je za uspostavljanje održivog modela u lovstvu nephodno unaprijediti i nacionalne kapacitete u obuci, obrazovanju, nauci i tehnologijama.

Predsjednik Lovačkog saveza Nikola Marković, govorio je o stanju populacija lovne divljači u Crnoj Gori i planovima gazdovanjua za naredni period.

"Kroz diskusiju se izdvojio i zaključak skupa, a to je da se treba fokusirati na održivo gazdovanje sa divljači i lovištima, što je jedino moguće ostvariti ako postoji kontinuitet u utvrđivanju i praćenju stanja divljači, stručnog planiranja i realizacije planova", saopšteno je.

Bonus video: