Dobila otkaz na godišnjem odmoru

Magacionerka u Was Impexu, Zorica Rosić, ne želi da ode sa radnog mjesta bez borbe...
328 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2014. 13:53h

Podgoričanka Zorica Rosić tvrdi da joj je putem pošte uručen otkaz u firmi Was Impex dok je bila na godišnjem odmoru, koji je trajao do 20. juna, a kada je trebalo da se vrati na radno mjesto. Izvršna direktorica Stojanka Konatar to je demantovala u odgovoru “Vijestima” elektronskom poštom.

Rosić kaže da je otkaz dobila nakon što je početkom juna prijavila firmu Was Impex Inspekciji rada zbog neisplaćenih ličnih dohodaka i loših uslova rada.

“Moj status u firmi se dodatno pogoršao nakon što sam tražila da mi se isplate zarade za ovu godinu, jer su mi do početka maja dugovana četiri i po lična dohotka. Na zahtjev od 5. maja da mi se isplate dugovanja nije odgovarano, ali sam nakon mjesec dana pozvana na sastanak na kojem mi nije dozvoljeno ništa da kažem. To je bio signal da slučaj prijavim Inspekciji rada, a njima je da me otpuste”, kaže Rosić.

Iako se uvidom u dokumentaciju vidi da je izvršna direktorica Was Impexa 9. juna potpisala rješenje o korištenju dijela godišnjeg odmora koji je započeo 12. juna, i da je rješenje o Otkazu Ugovora o radu potpisano 13. juna, nakon što je zaposlena otišla na godišnji odmor, Konatar tvrdi drugačije.

Izvršna direktorica Stojanka Konatar to demantuje, a Zorica Rosić tvrdi kako je vlasnik Velizar Konatar maltretirao od prošle godine

"Navodi Rosić nisu tačni, nije istina da je dobila otkaz dok je na odmoru. Razlozi otkaza se uvijek navode u Rješenju o otkazu Ugovora o radu. Nije istina ni da smo je ikada maltretirali ni visinom plate, niti prebacivanjem sa jednog na drugo radno mjesto. Dokumenta koja dokazuju istinitost naše izjave su dostupna svim državnim institucijama zaduženim za utvrđivanje zakonitosti istih ili sličnih slučajeva", kaže Konatar u pisanom odgovoru "Vijestima".

Rosić je bila zaposlena na neodređeno od 1. aprila 2008. godine, kada je počela da radi kao pomoćni magacioner, a nakon dva mjeseca postala je magacioner.

“Šokirala sam se kada mi je poštar u ponedjeljak donio koverat u kojem se nalazila moja radna knjižica i rješenje o otkazu koji stupa na snagu od 20. juna. Vlasnik firme Velizar Konatar me od kraja prošle godine maltretira i pokušava da me natjera da sama dam otkaz, ali je očigledno uvidio da to neću da uradim sama i dao mi je otkaz tokom godišnjeg odmora", kazala je Rosić.

Tvrdi da je bila primorana da radi muške poslove i da je sa kolegom podizala terete teške i po 70 kilograma. Morala je, kaže, da čisti cijeli krug firme i kancelarije, ali tvrdi i da niko ne može sve to da postigne u toku radnog vremena.

Inspektori rada dolaze u firmu kada je za pravdu već kasno?

Inspektorka rada Lidija Kovačević obići će firmu Was Impex tek danas, pošto se Rosić žalila i na uslove rada, a inspektor zaštite na radu je bio na službenom putu.

Inspekcija rada prvo je, kaže Zorica Rosić, trebalo da dođe u Was Impex 16. juna, ali je vlasnik firme Velizar Konatar prolongirao njihov dolazak, zbog svog službenog puta.

“Prolongirao je dolazak inspektora za 20. jun, odnosno za dan kada je stupilo na snagu rješenje o otkazu, kaže Zorica Rosić.

Vjeruje kako je sve urađeno na perfidan način, i da je nepravda boli više od svega ostalog.

“Kada su shvatili da će doći Inspekcija rada da utvrdi stanje u preduzeću i procjeni da li sama mogu da radim sve što je bilo u opisu mog radnog mjesta, prolongirali su njihov dolazak zbog službenog puta za 20. jun. A onda mi uručili otkaz kako na dan, kada se pojavi, inspekcija rada ne bi imala šta da utvrđuje”, ispričala je Rosić.

Otpuštena magacionerka, ipak, ne želi da ode bez borbe i poručuje da će iscrpiti sve mogućnosti da dokaže pravdu.

Bonus video: