Strpljivi kupci mogu i da uštede u marketima

"Vijesti" su obišle četiri marketa i uporedile cijene neophodnih artikala, s tim što su uzete cijene najjeftinijih proizvoda
421 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2014. 12:51h

Cijene osnovnih životnih namirnica u najvećim podgoričkim marketima relativno su ujednačene, ali ima i odstupanja, tako da će stpljivi kupci naći način da uštede.

"Vijesti" su obišle četiri marketa i uporedile cijene 10 neophodnih artikala, s tim što su uzete cijene najjeftinijih proizvoda koji su u ponudi, bez obzira na proizvođača i kvalitet.

Provjerili smo prodavnice Domaća trgovina (Maksi) u Delti, HDL Laković na Zabjelu, Voli na Starom aerodromu i Roda u tržnom centru Mall of Montenegro.

Neke cijene su niže nego u istom periodu prošle godine, na primjer litar suncokretovog ulja košta manje, ali pošto su neke druge rasle iznos konačnog računa je isti ili veći.

Ulje je istovremeno artikal čija je cijena najujednačenija u prodavnicama. U Maksiju ono košta 93 centa i to od proizvođača koji se može naći samo u njihovim radnjama "365", u svim ostalim marketima se može kupiti za 85 centi. U HDL je u pitanju proizvođač Dijamant, u Voliju Sunce, u Rodi robna marka Merkator.

Pakovanje od 10 jaja košta po euro u Rodi i HDL-u, dok je u Maksiju 1,15, a u Voliju 1,20 eura. Vekna bijelog hljeba od 600 grama koju proizvodi pekara Primat košta po 70 centi u Voliju i Rodi, isto je i pekare Anđela u Maksiju, dok je Inpekov u HDL-u pola eura.

Litar dugotrajnog mlijeka od 2,8 odsto mliječne masti je najpovoljniji u HDL-u i košta 59 centi, a proizvođač je niška mljekara Vedro. Za 10 centi je skuplja „kravica“ u Maksiju i Rodi, a 68 centi u Voliju košta litar Zott mlijeka.

Kilogram junećeg buta bez kostiju najjeftiniji je u Rodi gdje košta 5,89 eura, u Maksiju je 6,69 eura, HDL-u 6,99. Ista količina šećera je takođe najpovoljnija u Rodi gdje košta 49 centi, dok je u Maksiju 54, a ostale dvije prodavnice po 55 centi.

Najjeftiniji kilogram brašna tip 500 u Maksiju je 42 centa, u HDL-u 35, Voliju 39, a u Rodi 38 centi.

Kilogram mladog krompira po 45 centi košta u Maksiju i Voliju, 39 centi u Rodi, a najjeftiniji je u HDL-u - 35 centi.Najpovoljniji bijeli pirinač u pakovanju od kilogram je u Voliju i HDL-u gdje se može kupiti za po 69 centi.

U Maksiju je 75 centi, a u Rodi dva centa skuplje.Pakovanje od 450 grama smrznutog graška je najpovoljnjije u HDL-u gdje košta 0,69 eura, zatim u Rodi sa cijenom od 0,89 eura, Maksiju 0,99 i u Voliju 1,15 eura.

Cijene na 78 odsto EU prosjeka

U Crnoj Gori je, prema podacima Monstata, u maju zabilježena mjesečna inflacija od 0,5 odsto, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP). Cijene su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, bile niže 0,7 odsto.

Najveći uticaj na inflacije u maju su imali rast cijena povrća, usluga smještaja, mlijeka, sira i jaja, voća, mesa, stvarne rente i ribe.

Minimalna potrošačka korpa u maju je bila vrijedna 792,2 eura i bila je skuplja za 0,3 odsto nego u aprilu. Monstat je saopštio i da je minimalna zarada prošlog mjeseca bila 478 eura.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u Crnoj Gori, prema novim podacima Eurostata, iznose 78 odsto evropskog prosjeka, dok su cijene opreme za lični transport 87 odsto, a usluga u hotelima i restoranima 63 odsto prosjeka u Evropskoj uniji.

Prema ranije objavljenim podacima, bruto domaći proizvod Crne Gore iznosi 42 odsto EU prosjeka.

CEZAP će tek da kontroliše cijene

Direktorica Centra za zaštitu prava potrošača Olga Nikčević kazala je“Vijestima“ da nemaju povećan broj primjedbi na rast cijena u trgovinama, ali i da će za desetak dana početi akciju kontrola cijena. Nakon toga znaće kakve su promjene u odnosu na januar, kada su ih kontrolisali posljednji put.

Ona nije mogla da kaže da li je sama primijetila neka odstupanja ili povećan broj nepravilnosti.

"Teško je potrošačima nešto preporučiti, jer je u jednom marketu određena vrsta proizvoda povoljnija u odnosu na drugi i obratno", navodi se u prethodnoj analizi CEZAP-a.

Galerija

Bonus video: