Gastronomsko-muzička fešta za početak ljeta

Na punktu postvaljenom na rivi, besplatno je posluženo 120 kilograma pašticade, te lokalni domaći kolači, za koje su se pobrinule domaćice
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2014. 20:27h

Početak ljeta u metropoli turizma svečano je označila jedna od najatraktivnijih gastrnomsko-muzičkih fešta, "Pašticada fest", koja je u organizaciji Turističke organizacije Budva, održana u Petrovcu.

Bogat kulturno-zabavni program, te kulinarski specijaliteti i ove godine privukli su na hiljade posjetilaca koji su ispunili gradsku rivu.

Feštu je otvorila budvanska Gradska muzika uz mažoretku, koja je prodefilovala rivom ispraćena aplauzom turista i gostiju Petrovca.

"Naš glavni cilj je, osim promocije Petrovca kao autentičnog mjesta na budvanskoj rivijeri, i promcija tradicionalne primorske kuhinje i stvaranje što kvalitetnijeg i sadržajnijeg ugođaja turistima bogatim programom tokom ljeta. Riječ je o manifestaciji koja promoviše pašticadu, tradicionalno primorsko jelo, uz bogat muzički program i program za djecu. Cilj nam je promovisanje naše kuhinje, koja je ujedno i dio turističke ponude, ali i brend naše zemlje, kao i da se bogatim kulturno-umjetničkim programom privuče što veći broj posjetilaca i da mjesec jun učinimo turistima interesantnijim", kazala je menadžerka za manifestacije u TO Budva Maja Rašković.

Na punktu postvaljenom na rivi, besplatno je posluženo 120 kilograma pašticade, te lokalni domaći kolači, za koje su se pobrinule domaćice.

Kuvari iz Udruženja šefova kuhinja Crne Gore, uz pomoć osoblja petrovačkog hotela “Palas” uspjeli su da posluže više od 500 porcija brojnim gostima, koji su se bukvalno utrkivali ko će doći do pašticade i kolača.

Sekretar udruženja Bogdan Krsmanović istakao je da je pripremljeno 80 kilograma mesa i 40 kilograma domaće pašte.

"Pašticada je tradicionalno nacionalno jelo ove regije Paštrovića. Sprema se tako što se prvo meso marinira, potom siječe na krupnije komade i zajedno se sa crnim lukom i crnim vinom, dinsta dva do tri sata, dok se ne dobije takozvani toć. Dodaju se razni začini, ruzmarin… Skuva se pašta koja se zatopi domaćim sirom, a potom se prelije ovim toćom. Dobija se jedan izvanredan spoj i pravi gastronomski ugođaj. Jednostavno, svi gosti koju dođu, obavezno pribaju ovo jelo", kazao je Krsmanović.

Kao dodatak jelu, tu je bio i takozvani "Slatki kutak", za sve one koji vole paštrovske poslastice.

Uporedo sa degustacijom, na glavnoj bini odvijao se dječiji program, u okviru koga je nastupio hor “Zvjezdice” iz Podgorice.

Za one koji vole mediteranski zvuk, tu je bila klapa “Maslina” koja je održala jednočasovni koncert, dok je zvijezda večeri bila poznata hrvatska pjevačica Doris Dragović koja je nastupila na centralnoj bini na šetalištu.

Galerija

Bonus video: