Ivanović: Organizacija slijepih se narugala Mugošinoj žrtvi Marijani

"Naš je ovo poraz - jer konačno pred sobom imamo zrcalo u kom se ogleda tragedija jednog društva gdje se kabadahije kite ordenima"
89 pregleda 9 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Igor Milić
Darko Ivanović, Foto: Igor Milić
Ažurirano: 21.06.2014. 14:49h

Aktivista nevladinog sektora i novinar Darko Ivanović ocijenio je da je nagrada Organizacije slijepih odlazećem gradonačelniku Miomiru Moguši ruganje njegovoj žrtvi Marijani Mugoši.

"Kao dugogodišnji NVO aktivista i novinar koji je "aferu Marijana Mugoša" pratio od početka - zgrožen sam ovim činom. Jer su se oni koji su Marijanine patnje i borbu prvi trebali razumjeti - javno nasprdali zdravom razumu, čitavom korpusu ljudskih prava, zakonima ove države, sudovima, Ombudsmanu, Ustavu. Na kraju - što je od svega najtužnije – i Marijani, koju je dotični silnik, ne poštujući odluke suda šikanirao i držao, zajedno sa njenim psom - podalje od "normalnih" kolega kako ne bi smetala radnom pregalaštvu upošljenih, mjesecima odbijajući da je pusti da uđe na vrata gradske uprave, uprkos glasu javnosti, sudstva i njegovih kolega iz okruženja koji su izrazili iznenađenje njegovim postupkom prema Mugoši", saopštio je direktor komunikacije Građanske alijanse.

On je ocijenio da je povelja nagrada svim našim porazima.

"Naš je ovo poraz - jer konačno pred sobom imamo zrcalo u kom se ogleda tragedija jednog društva gdje se kabadahije kite ordenima od strane organizacija čije su članove maltretirali. Ovo je društvo gdje se zaboravlja sve, za par uskošićarskih interesa, nekih prostorija ili kratkoroćne pomoći na pipetu. Ovo je društvo gdje se zaboravlja da riječ "humanost" po etimologiji nosi osnovnu odrednicu - čovjek. A da li to važi za nekog ko koristi poziciju moći da se iživljava nad slabijima, i onog ko koristi poziciju moći da ignoriše institucije koje su građani postavili da istu tu moć kontrolišu i suzbijaju joj autokratske karakteristike", piše u saopštenju.

Ljudi koji vode Savez, kako je naveo Ivanović ne prepoznaju "ništa loše u tom činu" i tvrde da je odlazeći gradonačelnik zaslužio nagradu odnosom prema Savezu i lokalnoj organizaciji.

On je najavio da će zbog toga uputiti pismo svim organizacijama sličnog tipa u regionu i svijetu, kako bi saznali za taj, "bezmalo sraman čin i osudili ga".

"Lično, prekidam svaki kontakt sa Udruženjem i odbijam da prenosim bilo koju njihovu aktivnost u okviru mog polja djelovanja u organizaciji i van nje", naveo je Ivanović.

Bonus video: