DPS: O slobodi medija se brine samo kada se napada neko ko nije naš član

DPS tvrdi da je “meta nekontrolisane najezde” nezavisnih medija, koje su nazvali takozvanim, nakon što je dekriminalizovana kleveta
31 komentar(a)
Milo Đukanović, Svetozar Marović, Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Svetozar Marović, Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.06.2014. 14:15h

Demokratska partija socijalista (DPS) ponovila je da zbog prinicipijelnosti nije htjela da podrži stav Kolegijuma Skupštine Crne Gore kojim se osuđuje kršenje Ustava u slučaju prljave kampanje “Informera” protiv ugledne aktivistkinje civilnog sektora Vanje Ćalović.

"Demokratska partija socijalista se principijelno drži svojih stavova kada je riječ o slobodi medija i u tim slučajevima ne staje ni na čiju stranu. Čak i onda kada je riječ o najbrutalnijim konstruisanim napadima na našu partiju i istaknute pojedince, nijesmo tražili zabranu medija i njihove distribucije, već smo dokazivali neistine i kršenje profesionalnih standarda. Za borbu protiv svih laži koje su u medijima iznijete o nama koristili smo raspoložive zakonske mogućnosti, od demantija do građanskih parnica pred nadležnim sudovima", navodi se u saopštenju.

Stav DPS-a je, kako se dodaje, istovjetan kada mediji pišu o bilo kojoj drugoj javnoj ličnosti ili političkoj partiji – u slučaju objavljivanja bilo kakve neistine, postoje zakonski i institucionalni mehanizmi za dokazivanje prava i pravde.

"Takav naš principijelan stav već danas su „Vijesti“, prema oprobanom receptu, pokušale da pretvore u laž, pripisijući DPS-u podršku „medijskom glibu“. Naš odnos prema svakoj vrsti "medijskog gliba" je istovjetan, pa i prema onom koji svakodnevno kreiraju upravo "Vijesti“, "Dan“ i "Monitor“, čime su otvorili prostor i u svoje medijsko blato uvukli dobar dio ostalih medija. Dok je dekriminalizovanjem klevete samo DPS bila meta neistina i nekontrolisane najezde tzv. nezavisnih medija, to pravo se branilo slobodom iznošenja javnih stavova. Međutim, kada otvorenost našeg medijskog tržišta iskoristi neko da degutantno saopšti moguća saznanja o nekome ko ne pripada vladajućim strukturama, odmah se javlja potreba za preispitivanjem zakonskih rješenja o slobodi medija".

"DPS u slučaju pisanja Informera o Vanji Ćalović nema apsolutno nikakav interes da se svrstava na bilo čiju stranu. Takođe smatramo da bi bilo kakav naš stav prema Vanji Ćalović u ovom slučaju ukazivao na potvrdu autentičnosti opskurnog snimka. Nemamo namjeru da se bavimo dokazivanjem istinitosti ili laži u ovom slučaju, već za to postoje nadležne institucije i nezavisni eksperti. Smatramo da je slučaj zavrijedio toliku pažnju javnosti da bi podrazumijevao akciju nadležnih državnih organa i odgovor koji javnost očekuje. Ako je u pitanju falsifikat onda kreatori moraju odgovarati,a ako je istina onda je ona diskvalifikujuća za javno djelovanje od strane aktera snimka", navodi se u saopštenju DPS-a.

Dodaje se da je DPS bezbroj puta ukazivao na nepoštovanje profesionalnih i etičkih standarda u medijima, "posebno kada je riječ o pretjeranom i nedozvoljenom zalaženju u najdublju intimu građana Crne Gore".

"Bez obzira na to da li je riječ o ljudima koji nijesu javne ličnosti ili o onima koji se nalaze na funkcijama. Ti naši apeli su, bez izuzetka i bez obzira na to što su bili zasnovani na smjernicama Kodeksa novinara Crne Gore, proglašavani za "napade na slobodu medija". Nikada se niko, pa ni Skupština Crne Gore, nije temeljno pozabavio tim pitanjem niti osudio takav način medijskog izvještavanja, mada je pisanje pojedinih medija dovodilo do gubitaka ljudskih života i razaranja čitavih porodica".

Navodi se da je stav DPS-a na sjednici Kolegijuma u Skupštini bio principijelan.

"Ako oštro nijesmo osudili slučajeve izvještavanja medija zbog kojih su ljudi gubili živote, nećemo osuđivati ni slučaj za koji se glavna akterka nije izjasnila da li je izvještavanje medija o njoj istina ili nije. Nećemo podržavati aršine koji su različiti za nečije miljenike i za građane koji čak nijesu javne ličnosti. Za DPS nijedan pojedinac sa javne scene, koji mora biti spreman da podnese veći medijski pritisak, neće biti privilegovaniji od građanina koji je izložen medijskoj torturi".

Iz DPS-a dodaju da nemaju namjeru da se stavljaju u poziciju moralnih sudija.

"Ni u slučaju pisanja medija ni u slučaju dokazivanja autentičnosti bilo kakvih snimaka. Principijelno ćemo do kraja biti isključivo na strani istine i garantovanih medijskih sloboda", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: