Spasavanje polupotonulog starog minolovca: Biće rezan u Baru?

Ronioci Odreda za spašavanje MCG pregledali su trup broda i privremeno sanirali oštećenja
236 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2014. 12:46h

Pripadnici odreda za spašavanje Mornarice VCG na čelu sa komandantm, kapetanom korvete Željkom Nikolićem, počeli su danas akciju sašavanja polupotonulog bivšeg velikog minolovca M-153 "Blitvenica" na Mulu.

Rashodovani ratni brod, u vlasništvu slovenačkog državljanina Roberta Širnika, zbog dotrajalosti oplate je dan ranije, dobio prodor vode u trup, pa se stari minolovac, nakon što su mu poplavljeni mašinski i još jedan prostor u unutrašnjosti, nagnuo se na desni bok i "legao" na plitko dno mora uz muljansku rivu.

Po nalogu Inspekcije bezbjednosti plovidbe Lučka kapetanija Kotor, danas je započela akcija podizanja polupotonulog broda koji je u međuvremenu, okružen plutajućom branom radi spriječavanje širenja na okolni akvatorijum, eventualnog izliva nafte ili zauljenih tečnosti.

Ronioci Odreda za spašavanje MCG pregledali su trup broda i privremeno sanirali oštećenja, a specijalizovana firma „Hemosan“ iz Bara ispumpala je preostalu naftu iz ulje iz brodskih tankova. Nakon toga, počelo je ispumpavanje vode iz polupotonulog minolovca i davanje tzv. pozitivne plovnosti brodu.

Predviđeno je da kada se akcija završi, brod pregledaju stručnjaci tehničkog inspektorata Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore iz Tivta, koji treba da se uvjere da li je minolovac u stanju da izdrži tegalj, jer je Lučka kapetanija Kotor naložila da se brod ukloni sa veza na Mulu.

Prema nezvaničnim informacijama, plan vlasnika je da stari drveno-aluminijumski brod, remorkerom otegli do Bara gdje bi on metodom tzv. hladnog rezanja, bio izrezan kao sekundarna sirovina.

Inače, minolovac M-153 "Blitvenica" dugačak je 47 i širok 8 metara, težak je 323 tone,a a za bivšu Jugoslovensku Ratnu mornaricu je izgrađen 1957. godine u Francuskoj kao jedan od nekoliko desetina istovjetnih minolovaca klase "Sirius" kakvi su služili u mnogim mornaricama svijeta.

Krajem osamdesetih godina prošlog vijeka "Blitvenica" je u Šibeniku prošala veoma skupu rekonstrukciju i obnovu u kojoj je brod dobio modernu protivminsku opremu – sonar "Plessey 193 M" i protivminske daljinski upravljane ronilice tipa PAP-104, nakon čega je preklasifikovan u lovca mina.

Iz operativne upotrebe Ratne mornarice SCG povučen je 2005, da bi nedugo potom bio prodat slovenečkom preduzetniku koji je namjeravao da "Blitvenicu" pretvori u multifukcionalni ekološki brod.

Zbog nedostatka novca plan nikada nije ostvaren, a stari minolovac je nakon višegodišnjeg boravka i propadanja na mrtvom vezu na Mulu, juče potonuo i sada je definitivo "osuđen" na rezalište.

Galerija

Bonus video: