Inicijativa za besplatne studije osoba s invaliditetom

Neizvjesna situacija u vezi ostvarivanja ovog kompenzatornog prava dovodi u dilemu studente s invaliditetom da li da nastave svoje školovanje
3 komentar(a)
otvorene ideje, Mima Ivanović, Foto: Otvoreneideje.me
otvorene ideje, Mima Ivanović, Foto: Otvoreneideje.me
Ažurirano: 21.06.2014. 10:28h

Udruženje mladih sa hendikepom Crge Gore (UMHCG) uputilo je inicijativu predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću i ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću da se na nivou Vlade donese odluka prema kojoj bi studenti s invaliditetom, koji studiraju na crnogorskim univerzitetima, bili oslobođeni plaćanja školarine za studijsku 2014/15. godinu, saopšteno je iz te organizacije.

Iz UMHCG podsjećaju da su istu inicijativu za školsku 2011/12, 2011/12, 2013/14. prihvatili Univerzitet Crne Gore i Univerzitet Mediteran.

Iz UMHCG su podsjetili crnogorske univerzitete na zalaganje za izjednačavanje startnih pozicija studenata sa i studenata bez invaliditeta obavezuje i Povelja koju su potpisali u martu 2013. godine u okviru projekta "Podrška i inkluzija studenata s invaliditetom u visokoškolskim ustanovama u Crnoj Gori", koja je podržana kroz Tempus program Evropske unije, čime su, kako navode iz UMHCG, "izrazili spremnost za stvaranje jednakih uslova studiranja za osobe s invaliditetom".

"Radna grupa za izradu Zakona o visokom obrazovanju (formirana u martu mjesecu 2013. godine) je u tekstu Zakona uključila i naš predlog normativnog definisanja ovog prava, za koji se upravo zalagala naša predstavnica u Radnoj grupi Miroslava-Mima Ivanović. Međutim, kako je ovaj Zakon povučen iz procedure, ostvarivanje ovog prava je ostalo na volji univerziteta", navode iz UMHCG.

Takva neizvjesna situacija u vezi ostvarivanja ovog kompenzatornog prava, kako se dodaje u saopštenju, dovodi u dilemu studente s invaliditetom da li da nastave svoje školovanje.

"Sa time smo upoznali i predsjednika Vlade u decembru prošle godine, na sastanku koji je organizovan povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom", kazali su u UMHCG.

Iz te orgaizacije navode da je Univerzitet Donja Gorica selektivno pristupao njihovoj inicijativi za oslobađanje od plaćanja školarine.

"Na sastanku sa predstavnicima UDG objašnjeno nam je da ovaj Univerzitet nije u mogućnosti da izdvoji studente s invaliditetom kao jedinu grupu kojoj će izaći u susret. Kao rezultat sastanka uprava Univerziteta Donja Gorica je svesrdno podržala ovu našu inicijativu kako biste donijeli odluku koja će obavezati univerzitete i biti osnov po kome će odobriti ovo pravo studentima s invaliditetom, s obzirom da je Zakon povučen iz procedure i time proizvedena ogromna neizvjesnost kod studenata s invaliditetom i rizik da odustanu od upisivanja nekog od fakulteta u okviru Univerziteta Donja Gorica", kažu u UMHCG.

Ta organizacija je pozvala Đukanovića i Stijepovića da u što rkaćem roku donesu odluku, kako bi budući studenti s invaliditetom imali blagovremenu informaciju koja će uticati na izbor visoobrazovne institucije.

"Treba imati u vidu da će mogućnost ostvarivanja ovog prava biti presudna za većinu osoba s invaliditetom da li će upisati neki od fakulteta na Univerzitetu Donja Gorica, što nam je već nekoliko potencijalnih studenata i nagovijestilo", saopšteno je iz UMHCG.

Bonus video: