Planinari iz Ulcinja: Svake godine ćemo na Rumiju

Nijesu negirali da su podigli albansku zastavu
482 pregleda 174 komentar(a)
Crkva na Rumiji, Foto: J. Plamenac
Crkva na Rumiji, Foto: J. Plamenac
Ažurirano: 21.06.2014. 07:27h

Planinarsko društvo "Rumija" iz Ulcinja saopštilo je juče da će i naredne godine organizovati masovni pohod na vrh Rumije, smetalo to kome ili ne.

"Nećemo posustati u našoj misiji i svake godine pod motom "Svi na Rumiju" organizovaćemo sve masovnije pohode. Dočekaćemo dan kada će se na Rumiji opet vidjeti koloriti svih narodnih nošnji, međusobno upoznavati i zbližavati ljubitelji prirode, planinarenja, druženja i poštovaoci ove kultne planine", piše u saopštenju ulcinjskih planinara.

Oni su 15. juna organizovali pohod na Rumiju želeći, da kako poručuju u saopštenju, obnove drevnu tradiciju zajedničkog izlaska na rumijski vrh.

"Taj drevni običaj je nešto najvrednije kao nasljeđe u kulturološkom smislu za sve građane podrumijskog kraja", piše u saopštenju.

Pohod ulcinjskih planinara na vrh Rumije nije se dopao svima - stigle su osude jer su na crkvi osvanuli albanska zastava i grafiti.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik društva Dželal Muja nema ni potvrde ni demantija da su to uradili planinari:

"U današnjem vremenu poremećenih vrijednosti i međuljudskih odnosa, ne čudimo se što naša misija obnove ovog drevnog običaja, nekome smeta. Mi smo ponosni na svoju misiju mira i pomirenja".

Bonus video: