Vuković: "Afera Informer" pokazuje da su građani pod nezakonitim nadzorom

"Zamislite da građani instaliraju nadzorne kamere u eksluzivnim sastojalištima ekspresno stvorene crnogorske kapitalističke klase..."
53 pregleda 0 komentar(a)
Duško Vuković, Foto: Luka Zeković
Duško Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2014. 13:52h

Afera Informer pokazuje da su građani Crne Gore pod nezakonitim nadzorom, ocijenio je novinar i medijski analitičar Dragoljub Duško Vuković.

Vuković je na svom blogu istakao da nadležni nemaju snage da se suprotstave toj praksi.

"Zamislite da građani instaliraju nadzorne kamere u eksluzivnim sastojalištima ekspresno stvorene crnogorske kapitalističke klase, njihovim salonima za masažu, njihovim spavaćim sobama, njihovim toaletima. Zamislite da te kamere mogu da zavire ispod njihovog donjeg veša, u njihove seksualne “vragolije“ sa zakonitim i nezakonitim partnerima.

Nezamislivo, velite.

Zašto?

Građani nemaju tu moć, kažete. Kako oni mogu da, pored silnog obezbjeđenja, prođu i instaliraju nadzorne kamere? dodajete.

Kako nemaju, pitam ja vas, kad su oni, građani, suvereni, kad oni odlučuju i kontrolišu vlast?

Nijesam bio u Crnoj Gori kada je počela ‘afera Informer’, odnosno kada je taj tabloid otvorio sudbonosnu dilemu da li je istaknuta liderka jedne lokalne nevladine organkizacije junakinja nekonvencionalne erotske epizode ili je to, pak, neka druga osoba? To pitanje je, ukapirao sam naknadno, postavljano u tako dramatičnom tonu kao da od odgovora na njega zavisi da li će ili neće Crna Gora ući u NATO, da li će se ili neće mila nam otadžbina za 1,5 m primaći EU ili, da li će ili neće u Podgorici DPS preći u opoziciju.

Neću sada da ulazim u to ko se nije a ko jeste ovim povodom oglasio, da li je Informer postupao profesionalno i etično, već želim da skrenem pažnju na suštinsko pitanje – ko koga nadzire i kažnjava u crnogorskom društvu i na šta upućuje odgovor na ovo pitanje?

Afera Informer pokazuje da su građani pod nadzorom i da je riječ o nezakonitom nadzoru neidentifikovanih pojedinaca ili službi i da oni koji bi službeno trebalo da brinu o ljudskim pravima i slobodama nemaju snage da se takvom nadzoru i kažnjavanju suprotstave.

Umjesto da u Crnoj Gori jača građanska kontrola onih koji imaju moć (bilo da su je stekli kakvim – takvim izborima ili su do nje došli silom), ovdje jača kontrola tih centara moći nad građanima.

Onaj ko je nadziratelj, taj je u prilici i da kažnjava, i u tome je suština. Radi se o tome, da parafraziram Marksovu jedanaestu tezu o Fojerbahu, da građani počnu da nadziru i kažnjavaju", napisao je Vuković.

Bonus video: