DPS neće da osudi kampanju Informera iako tekstovima krše Ustav

Milutin Simović je objasnio da DPS iz principijelnih razloga nije podržao stav Kolegijuma
60 pregleda 165 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2014. 18:12h

Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore osudio je kampanju tabloida Informer usmjerenu protiv čelnice MANS-a Vanje Ćalović ocjenjujući da je tim prekršen Ustav Crne Gore, saopštio je poslanik Demokratskog fronta, Goran Danilović.

Ćalović je danima tekstovima u tabloidu bliskom dijelu vlasti napadana na monstruozan način.

Kolegijum je kosntatovao da je serijalom tekstova objavljenih u “Informeru”, ugrožen javni moral i dostojanstvo, ugled i čast ličnosti, te da se krše osnovne norme Ustava Crne Gore.

Taj stav su podržali svi članovi Kolegijuma, osim Milutina Simovića iz Demokratske partije socijalista.

TV Vijesti, Svetozar Trebješanin

Potpredsjednik Skupštine i funkcioner Bpšnjačke stranke Suljo Mustafić podržao je stav kolegijuma, navodeći da je protiv "kontaminacije medijskog prostora u Crnoj Gori".

"Ovo je samo najbrutalniji primjer, iako je i ranije bilo sličnih slučajeva u medijima. Došlo je vrijeme da se parlament pozabavi i zakonskom regulativom kako bi se uveo red i zaštitio javni i privatni integritet ljudi i njihovih porodica u medijskoj sferi", rekao je Mustafić "Vijestima".

On je potvrdio da je ranije napustio sjednicu Kolegijuma, ali da to nema nikakve veze sa osudom kampanje u Informeru.

Kolegijum je zaključio, kako je objasnio Danilović, da bi mediji u Crnoj Gori trebalo da vode računa o ljudskom dostojanstvu i Ustavom zagarantovanim pravima.

On je najavio da bi skupštinski odbori sa novinarskim organizacijama trebalo da počnu da rade na izmjeni seta zakona kako bi izbjegle ovakve situacije.

Upitan da li to znači da će se raditi na ponovnom uvođenje klevete kao krivičnog djela, Danilović je rekao da će se mijenjati zakonodovstvo, ali da se o tome nije zauzimao stav.

Milutin Simović je objasnio da DPS iz principijelnih razloga nije podržao stav Kolegijuma, jer smatra da su mediji ranije u više navrata kršili etičke norme, a da se Skupština nije izjašnjavala o tome.

Galerija

Bonus video: