Pozivima preko interneta kradu Telekom i državu

U pitanju je nedozvoljena terminacija saobraćaja preko interneta, poznatijem kao VoIP (Voice over IP)
224 pregleda 24 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.06.2014. 12:48h

Građanima koji primaju pozive iz inostranstva ili okruženja se sve češće na ekranu mobilnog telefona pojavi kombinacija nekog ovdašnjeg broja sa mobilne mreže, uglavnom sa predznakom 067. U Crnogorskom Telekomu kažu da je riječ o prevari, ovaj put na račun operatera.

“U pitanju je jedna vrsta zloupotrebe koja podrazumijeva nedozvoljenu terminaciju saobraćaja preko interneta, poznatijem kao VoIP (Voice over IP). Lica koja ovo rade preko posebnog uređaja, koji je isključivo namijenjen ovoj vrsti prevare, preuzimaju pozive iz inostranstva prije nego oni završe na našoj centrali. Poziv se zatim preusmjerava na pripejd brojeve domaćih operatera, koji su kupljeni namjenski i sa kojih se pozivaju krajnji korisnici. Zato se korisnicima umjesto originalnih brojeva iz inostranstva na displejima telefona prikazuju brojevi iz Crne Gore”, kazala je za “Vijesti” Jelena Radonjić - Đurković iz CT.

Ona naglašava da od ove prevare građani ne mogu imati nikakve štete kada odgovore na ovaj poziv:

"Štetu ima Telekom, ali i indirektno i država zbog toga što neće ubirati porez od poziva koji su u 'sivoj zoni'. Kompanija se, u okviru svojih mogućnosti, trudi da ovu pojavu suzbije u najvećoj mogućoj mjeri i da isključuje brojeve koje identifikuje kao sporne. Zbog ovakvih slučajeva podnijeli smo policiji prijavu protiv NN lica”.

Bonus video: