Na Cetinju uskoro Fakultet za crnogorski jezik i književnost

Upitan kakve će to promjene izazvati u Nikšiću, rektor Univerziteta Crne Gore je kazao da neće biti promjene broja studenata
226 pregleda 35 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.06.2014. 17:36h

Vlada je danas donijela Odluku o osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, sa sjedištem na Cetinju.

Iz Vlade je saopšteno da je novi studijski program, u četvorogodišnjem trajanju, koncipiran tako da omogući sticanje društveno opravdanih i korisnih kompetencija i univerzalnih znanja iz oblasti filologije, ali i specifičnih znanja iz domena montenegristike.

„Imajući u vidu da je crnogorski jezik službeni jezik u Crnoj Gori, Vlada je ocijenila da postoji izražena potreba za nastavnim kadrom iz te oblasti, kao i da će montenegristika, kao najmlađa grana slavistike, svoj budući razvoj temeljiti upravo na stručnjacima obrazovanim na ovom studijskom programu“, navodi se u saopštenju.

Odlazeći rektor Univerziteta Crne Gore, Predrag Miranović, rekao je ranije danas da je dobio informaciju da je Vlada odlučila da jednu svoju instituciju, budžetsku, koja se zove Institut za crnogorski jezik, transformiše u Fakultet za crnogorski jezik.

"Znam da je bila namjera Vlade, kroz Zakon o Prijestonici, da mnoge institucije koje imaju atribut crnogorski pokuša da preseli na Cetinje, mislim da je bilo priče i o Istorijskom institute, kao I organizovanju posebnogfakulteta umjetnosti”, kazao je Miranović na predstavljanju rezultata istraživanja u Rektoratu UCG-a.

On je dodao da tu Vladinu aktivnost gleda u okviru cjelokupne te politike zakona o Prijestonici, “i želje da se neke crnogorske institucije presale na Cetinje”.

Upitan kakve će to promjene izazvati u Nikšiću, Miranović je kazao da neće biti promjene broja studenata.

“Što se tiče broja studenata, uvijek je isti. Imamo dva studijska programa, za Crnogorski i Srpski jezik. Imamo trend rasta studenata na Crnogorskom, a blagi trend opadanja na srpskom, i vidjećemo šta će se desiti na kraju”, kazao je Miranović.

Bonus video: