Crna Gora intenzivirala inkluziju Roma

Na sastanku Nadzornog komiteta Dekade inkluzije Roma 2005 - 2015, Crna Gora je predala Bosni i Hercegovini predsjedavanje Dekadom
0 komentar(a)
vrela ribnicka, romi. djeca, Foto: Boris Pejović
vrela ribnicka, romi. djeca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.06.2014. 11:22h

Crna Gora je za vrijeme jednogodišnjeg predsjedavanja Dekadom inkluzije Roma intenzivirala teme u vezi sa uključivanjem te populacije, posebno kod je u pitanju rješavanje pravnog statusa, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Na sastanku Nadzornog komiteta Dekade inkluzije Roma 2005 - 2015, Crna Gora je predala Bosni i Hercegovini predsjedavanje Dekadom.

"Mi smo jednogodišnje predsjedavanje Dekadom iskoristili za intenziviranje svih tema koje se tiču inkluzije romske populacije“, kazao je Numanović.

On je objasnio da se to prije svega odnosi na regulisanje pravnog statusa, obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i upotrebu jezika.

"Siguran da smo u tom pravcu napravili značajne iskorake. Naročito smo se bazirali na pitanje regulisanja pravnog statusa Roma, zato što je značajan broj te populacije sa teritorije Kosova“, rekao je Numanović.

On je podsjetio da je rok za podnošenje zahtjeva za trajno regulisanje statusa produžen do kraja godine.

Pored toga, prema njegovim riječima, veliki iskorak je učinjen u obrazovanju.

"Najveći značaj nije broj učenika već podatak da skoro svi oni upisuju naredni razred, srednju školu i sve veći broj njih se odlučuje na studije“, rekao je Numanović.

Prema njegovim riječima, broj romske djece u osnovnim školima se povećao četiri do pet puta, 15 njih studira a ima i jedan magistar.

Numanović je podsjetio da je iskorak učinjen i u oblasti zdravstvenog i socijalnog osiguranja, gdje svi Romi sa regulisnim pravnim statusom uživaju zaštitu.

"Ostaje nam problem zapošljavanja, koji smo počeli da rješavamo u granicama ekonomske moći naše države“, kazao je Numanović.

On je objasnio da država ne može sama sve da uradi, a, kako je naveo, integracija romske populacije bi išla mnogo brže i efikasnije kada bi svi zajedno ujedinili svoje snage.

"Cilj nam je svima isti, a to je integracija Roma“, rekao je Numanović.

On je pojasnio da bi to značilo uključivanje i zemalja porijekla i onih u kojima Romi žive, kao i međunarodnih institucija, lokalnih samouprava i nevladinog sektora.

"Osim ovih osnovnih tema, Crna Gora se bavila i drugim pitanjima, kao što je antidiskriminacija, rodna ravnopravnost, poštovanje ljudskih prava, ekonomsko snaženje Roma“, kazao je Numanović.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH) Damir Ljubić, kazao je da se pitanje inkluzije Roma mora rješavati zajedničkom akcijom zemalja u regionu a i šire.

"Ova pitanja se vežu i za zemlje porijekla i za cijelu regiju, odnosno i Evropu, pa je jedino rješenje zajednički pristup“, rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, ovih godinu dana mora se naći rješenje kako nastaviti sa Dekadom, odnosno, kako je naveo, nekom drugom vrstom institucionalizacije zajedničkog pristupa.

"U narednih godinu predsjedavanja BiH aktivnosti će biti skoncentrisane u četiri segmenta stambeno zbrinjavanje zapošljavanje, zdravstvena zaštita i obrazovanje“, saopštio je Ljubić.

On je kazao da se u BiH poseban akcenat stavlja na rješavanje stambenog problema romske populacije.

"Mi u BiH možemo biti ponosni posebno na jednu kategoriju rješavanja pitanja romske poplacije, a to je stambeno zbrinjavanje“, naveo je Ljubić.

On je kazao da se iz državnog budžeta za ove svrhe godišnje obezbjeđuje milion i po eura.

Pored toga, kako je rekao, i kroz saradnju sa Evropskom komisjom pristupili su korišćenju IPA sredstava i ove godine pokrenuli zajednički projekat za stambeno zbrinjavanje Roma u vrijednosti od pet miliona eura.

Bonus video: