Podgorica: Zaprašivanje komaraca čim stane kiša

Zaprašivaće se na Zabjelu, Zlatici, Koniku, Starom aerodromu, centru grada...
118 pregleda 2 komentar(a)
komarac, Foto: Shutterstock
komarac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2014. 16:47h

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da će sljedeće nedjelje, nakon prestanka padavina, nastaviti sa zaprašivanjem komaraca.

Inžinjer agronomije u Institutu Dejan Prelević kazao je da će zaprašivati u užem centru grada, na Zlatici, Zabjelu, Koniku, Starom aerodromu, Marezi i u Zagoriču, Maslinama i Tološima.

On je naglasio da je kišovito vrijeme pogodovalo razmnožavanju komaraca i savjetovao građane da uklone vodu iz posuda koje se nalaze u blizini stana ili kuće, jer pogoduju razvoju larvi.

“Drugog dana nakon zaprašivanja komaraca nema štetnih ostataka na voću i povrću u naseljima gdje se tretiranje vrši”, saopštio je Prelević, naglasivši da pesticidi koji se koriste za zaprašivanje ne utiču na zdravlje ljudi i životinja.

Pojasnio je da su “srednje štetni” za pčele, ali samo u direktnom kontaktu.

Zaprašivanja komaraca počelo je 10. juna u priobalju Skadarskog jezera. Iz Gradske opštine Golubovci tada su zamolili sve pčelare sa tog područja da obezbijede pčelinja društva.

Pčelari nijesu zabrinuti, pčele u u košnicama u vrijeme prašenja

Predsjednik Udruženja pčelara Podgorice Mirko Šćepanović saopštio je da do sada nije bilo problema zbog zaprašivanja komaraca, jer se ono obavlja u predvečernjim satima kada su pčele u košnicama. “Pčelama ne prijeti opasnost, a i mi ćemo imati mirniji san”, kazao je Šćepanović.

On je naglasio da je za pčele opasnije prskanje voća i povrća pesticidima u prigradskim naseljima.

Bonus video: