Naredba rektora: Ne dam da predajete kod privatnika

CGO je zaražio od rektora donošenje pravilnika o kriterijumima i uslovima pod kojima zaposleni na UCG mogu obavljati dopunski rad
126 pregleda 4 komentar(a)
Predrag Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Miranović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.06.2014. 07:55h

Rektor Univerziteta CG Predrag Miranović donio je 16. juna naredbu kojom zabranjuje angažovanje osoblja UCG na privatnim obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori, kod nekog drugog poslodavca u državi i van nje.

Zbog toga je Centar za građansko obrazovanje (CGO) zaražio od rektora donošenje pravilnika o kriterijumima i uslovima pod kojima zaposleni na UCG mogu biti angažovani kao gostujući profesori, konsultanti i obavljati dopunski rad. Snežana Kaluđerović (CGO) rekla je da je CGO i ranije apelovao na upravu UCG da ispita i sankcioniše slučajeve duplog zapošljavanja profesora.

"Podnijeli smo konkretne dokaze za pojedine profesore koji su duplo zaposleni po osnovu ugovora o radu na dva različita mjesta u istoj ili drugoj državi za puno radno vrijeme, što je kako fizički, tako i pravno nemoguće", rekla je Kaluđerović.

Ona je podsjetila da je CGO ukazao i na finansijske štete koje je takvo stanje prouzrokovalo za budžet UCG. Prema riječima Kaluđerović, do danas, UCG nije obavijestio ni CGO ni javnost šta je urađeno tim povodom.

"Umjesto toga, napravljena je naredba koja potiče od ovih problema, ali umjesto da ga otkloni i definiše precizne i transparentne uslove pod kojim zaposleni na UCG mogu imati i druge potencijelne angažmane, otvara novi prostor za arbitrarno odlučivanje, manipulacije i diskriminaciju”, kaže Kaluđerović.

Ona smatra da naredba ima smisao ako se odnosi angažovanje akademskog osoblja UCG na privatnim obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori“: “Međutim, pošto se dodatno pojašnjenje odnosi na zabranu na bilo koji rad, naredba prijeti da postane način ucjene akademskog osoblja".

U CGO ističu da dopunski rad omogućava i sami Zakon o radu.

Bonus video: