CGO pisao Stijepoviću: Sad smijenite sve direktore škola

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju zabranjuje političko djelovanje u školama
59 pregleda 3 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.06.2014. 18:32h

Centar za građansko (CGO) obrazovanje tražio je prije mjesec dana od ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića da razriješi funkcije direktore svih škola u kojima su tokom nedavnih lokalnih izbora organizovani partijski skupovi.

U inicijativi, koju potpisuje Snežana Kaluđerović, naglašava da Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju zabranjuje političko djelovanje u školama.

“Javnost je upoznata da su prostorije škola korišćene za stranačke promocije, čime je direktno prekršen Zakon, ali i ugrožena prava zaposlenih u tim školama i djece koja pohađaju iste zbog održavanja konvencija u njihovim prostorijama. CGO cijeni da su ovakvi primjeri upravo rezultat postojećih normi zakona koje su pretvorile pozicije direktora škola u političke pozicije. Sada je trenutak da Vi, kao ministar, primijenite i svoje zakonsko ovlašćenje u skladu sa zakonom i da zbog kršenja propisa kaznite upravo one koje ste sami postavili, bez obzira što oni mislili o partiji kojoj pripadate”, poručuje Kaluđerović.

Ona je Stijepoviću dostavila i medijske izvještaje, prema kojima je rožajski DPS održao više konvencija u školama na prostoru te opštine. Tako su, kako su “Vijesti” ranije prenijele, predizborne konvencije održane su u OŠ “Bratstvo jedinstvo” na Skarepači, te OŠ “25. maj”, nakon radnog vremena, kao i u drugim seoskim osnovnim školama. Sredinom maja podnešena je i krivična prijava protiv direktora bjelopoljske OŠ “Vuk Karadžić” takođe zbog održavanja promotivnog skupa u toj školi. Prijavu je podnijela tamošnja NVO “Agrocentar”.

Ministar kao da mu ništa nije stizalo

Iako je Kaluđerović inicijativu ministru dostavila prije mjesec dana, još nije dobila odgovor.

Zbog toga je prekjuče uputila urgenciju u kojoj Stijepovića podsjeća da je inicijativa podnešena u skladu sa Opštim zakonom o vaspitanju i obrazovanju: “Zbog toga ste u obavezi da je uzmete u prioritetno razmatranje, ukoliko o njoj već nijeste odlučivali”.

Bonus video: