KUD Piva proslavio 20 godina postojanja: Čuvaju tradiciju i običaje

KUD „Piva“ njeguje izvođenje starih igara - đidije, žetelačko kolo, zapletkolo, bostan bašta...
394 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2014. 15:37h

Kulturno umjetničko društvo „Piva“ iz Plužina, koje je osnovano sa ciljem da istražuje kulturno blago narodnih običaja i folklornu tradiciju Pive i Stare Hercegovine, proslavilo je 20.godina uspješnog rada. Tim povodom organizovali su svečani koncert kome su prisustvovali i predsjednici Opštine i SO Plužine Mijuško Bajagić i Milutin Cicmil, pobratimi iz guslarskih društava „Žiča“ iz Kraljeva i „Tešan Podrugović“ iz Gacka, sveštenstvo, gosti iz zemlje i regiona, privrednici, mještani. Sala Centra iz kulturu, osnivača KUD-a „Piva“, bila je mala da primi sve one koji su došli da pogledaju i aplauzom nagrade članove kulturno-umjetničkog društva koje u vitrinama čuva pehare i nagrade sa mnogih tekmičenja u zemlji i regionu.

„Sačuvati od zaborava naše najveće kulturne vrijednosti i iste uspješno promovisati osnovni je zadatak i misija ovog društva. Stare igre i pjesme u izvornom obliku svojevrstan su brend Pive a ovo društvo njeguje upravo tradicionalni folklor na kome počivaju prave i istinske kulturne vrijednosti jednog kraja“, kazao je predsjednik Društva i direktor Centra za kulturu Milenko Mićanović.

Istakao je da je Društvo za dvije decenije rada prošlo kroz mnogobrojne teškoće i iskušenja ali da je zahvaljujući generacijama entuzijasta i ljubitelja folklora, kao i brojnim prijateljima, uspjelo da opstane i danas bude „uzoran kolektiv koji predstavlja spoj iskustva i mladosti i koji sa velikim uspjehom promoviše kulturno nasleđe i tradiciju Pive“.

Zato je jubilej i bio prilika da svima njima uruče plakete, priznanja, zahvalnice, a posebno su se zahvalili lokalnoj upravi koja im je, kako je kazao Mićanović, pomogla prilikom svih putovanja, ali i kupovine nošnji.

Guslarsko društvo „Žiča“ iz Kraljeva slavljenicima je uručilo poklon a dr Dragan Vešović je kazao da je posebno impresioniran prisustvom velikog broja mlađe publike jer to, kako je kazao, nije slučaj i sa Kraljevom, a upravo mladi su garant da se tradicija i prošlost mogu očuvati i sačuvati.

KUD „Piva“ okuplja oko 80 aktivnih članova i jedni su od rijetkih koji njeguju izvođenje starih igara kao što su đidije, žetelačko kolo, zapletkolo, bostan bašta, maglica, falcer...

Dio pomenutih igara mogla je vidi publika koja je prisustvovala svečanom koncertu, ali i da čuje guslare Zdravka i Stanka Kneževića i Gorana Vukovića, žensku i mušku pjevačku grupu, Dragutina Mićanovića na dvojenicama, kao i goste – guslara Nikolu Boškovića i pjevačku grupu iz guslarskog društva „Tešan Podrugović“ i pjevačku grupu „Đerdan“ iz Ivanjice.

Jubilej KUD-u putem telegramu čestitala su mnoga kulturno-umjetnička društva, predsjednici Opština, institucije, kolektivi i pojedinci iz zemlje i inostranstva.

Riznica nagrada

Teško je pobrojati nagrade KUD-a „Piva“, jer uspješni su bili kako u koreografijama, tako i u pjevanju, sviranju, permormansima. Njihovi dokumentarni filmovi „Pivska svadba“ i „Božić u Pivi“ 1997 i 1998.godine, u Prohoru Pčinjskom i u Beogradu proglašeni su za najbolje. Muška pjevačka grupa ove godine se iz Ivanjice i Novog Goražda vratila sa osvojenim prvim mjestom, dok su u Valjevu bili drugi.

U Istočnom Sarajevu prošle godine osvojili su prvo mjesto za umjetničko scenski dojam, dok je ženska pjevačka grupa bila treća. Prije dvije godine u Banja Luci su imali najbolji performans, 2000.godine u Gacku su osvojili prvo mjesto u pjevanju hercegovačke gange, dok su se ove godine iz Novog Goražda vratili sa prvom nagradom za najbolju nošnju i sviranje na dvojenicama.

Galerija

Bonus video: