Ekonomsko snaženje Roma u direktnoj vezi s obrazovanjem

Dvodnevna konferencija na temu Ekonomsko osnaživanje Roma počela je danas, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Sekretarijata Fondacije Dekade inkluzije Roma
2 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Arhiva Vijesti
Suad Numanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.06.2014. 15:45h

Proces ekonomskog snaženja Roma u direktnoj je vezi sa rješavanjem njihovog pravnog statusa, obrazovanja i zapošljavanja, oblastima na kojima je Crna Gora aktivno radila tokom svog predsjedavanja Dekadom, poručeno je na konferenciji u Podgorici.

Dvodnevna konferencija na temu Ekonomsko osnaživanje Roma počela je danas, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Sekretarijata Fondacije Dekade inkluzije Roma.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakao napore Crne Gore u pravcu što uspješnijeg uključivanja romske populacije u sve sfere društvenog života, s posebnim akcentom na oblast obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, te kao i pitanje rješavanja pravnog statusa pripadnika te zajednice.

On je kazao da, generalno posmatrajući položaj romske populacije u svijetu, veliki broj Roma živi u veoma lošim uslovima, bez zdravstveno-socijalnog osiguranja, ličnih dokumenata, bez mogućnosti za zapošljavanje.

Kako je saopšteno, zbog činjenice da mali broj pripadnika ima završeno osnovno obrazovanje, kao i da su i mogućnosti za dalje školovanje ograničene, pripadnici te zajednice uglavnom obavljaju manje kvalifikovane poslove.

„Da bismo zajedničkim snagama unaprijedili položaj romske zajednice svuda u svijetu i da bismo mogli govoriti o njihovoj potpunoj uključenosti u društveni, ekonomski, kulturni i politički život, moramo se voditi sistemskim rješenjima koja će im omogućiti efikasniji pristup u oblastima u kojima su najugroženiji“, rekao je Numanović-

Pitanje njihove integrisanosti, dodao je, ne može se rješavati bez njihovog aktivnog učešća u tom procesu.

„Proces ekonomskog snaženja Roma u direktnoj u vezi je sa rješavanjem njihovog pravnog statusa, obrazovanja i zapošljavanja, oblastima na kojima je Crna Gora aktivno radila tokom svog predsjedavanja Dekadom“, poručeno je iz Ministarstva.

Današnji događaj je posljednja konferencija uoči predavanja predsjedavanja Dekadom inkluzije Roma 2005-2015. Bosni i Hercegovini.

Bonus video: