"Žućenica fest" za vikend, Tivat dobija i suvenir od žućenice

Prijavljen je veliki broj izlagača, pa se očekuje i rekordan broj pripremljenih jela od žućenice
2 komentar(a)
Žućenica fest, Tivat, Foto: Siniša Luković
Žućenica fest, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.06.2014. 13:51h

Jubilarni, deseti po redu “Žućenica fest” održaće se u subotu 21. juna na Trgu od kulture u Tivtu, sa početkom u 19 sati, saopšteno je iz Organizacije žena i Radio Tivta, koji su organizatori ove izuzetno popularne gastro-tursitičke manifestacije.

Feštu od ića i pića na bazi žućenice, autohtone primorske divlje jestive trave, mini koncertom otvoriće Glazbeno-prosvjetno društvo “Tivat”, a muzički program nastavlja VIS "Exodusi".

“Prijavljen je veliki broj izlagača, pa se očekuje i rekordan broj pripremljenih jela od žućenice i sa žućenicom.Zadržan je međunarodni karakter manifestacije jer nam dolazi ekipa iz Poljske. Bilo je još nekoliko zainteresovanih ekipa iz inostranstva,ali nijesmo našli finansijska sredstva za njihov boravak”, kazao je poznati tivatski novinar i gastronom Mašo Čekić, jedan od osnivača i idejnih tvoraca “Žućenica festa”.

On je precizirao da će ekipa iz Poljske u Tivtu gostovati zahvaljujući donaciji Porto Montenegra, a organizatori ističu da je to početak saradnje Porto Montenegra i “Žućenica festa”, pa su moguće neke zajedničke akcije u narednom periodu.

Pored članica Organizacije žena Tivta, učeće na subotnjem uličnom gastro-šou "Pjatu od žućenice", najavile su žene Risna, Kolo srpskih sestara iz Tivta, Fakultet za mediteranske poslovne stidije iz Tivta, Viša i Srednja Ugostiteljska škola "Sergej Stanić" iz Podgorice, firma “Monte fish”, HTP “Mimoza”, Ribarsko društvo "Pagar", “Bonella”, hotel "Aurora", brod restoran “Le coche d eau”, NVO “Harlekin” i žene iz Donje Lastve, konoba “Bokeški gušti” sa Prčanja, NVO “Njeguška trpeza” sa Njeguša, hotel “Magnolija”, ekipa Radio Tivta, grupe građana i pojedinci.

Inače, za sve aktivnosti “Žućenica festa”, a njih je prilično u ovoj godini, organizatori raspolažu sa samo 2.000 eura što je veoma ograničavajući faktor, ali se nadaju da će i pored toga ovogodišnji festival “dobroga za sva čula” kako svi koji ga pohode nazivaju “Žuenica fest”, nadvisiti sve dosadašnje.

Povodom jubileja festival – njegove 10-te godišnjice, Turistička organizacija Tivat pomogla je “Žućenica fest”, a tokom glavne turističke sezone predstaviće i poseban suvenir grada inspirisan žućenicom u što se ulaže oko 3.000 eura. Riječ je o "Škatulici" sa dvadesetak razglednica - odnosno pisama o žućenici i recepturama 17 izabranih jela od ove trave - od salate do sladoleda, napisanih na našem, engleskom i ruskom jeziku.

U organizaciji “Žućenica festa” u pripremi je i radionica slikanja na staklu za potrebe posebnog programa posvećenog Danu Opštine Tivat, nazvanog "Pijati i pijadele", a neumorne članice Organizacije žena Tivat, glavne realizatorke svih programa, protekle sedmice predstavile su se na festival “Risanski makaruli” sa dvadesetak jela od žućenice.

Bonus video: