Braća iz Crne Gore osnivači slavnog Galatasaraja

Na malo poznato i neobičnu priču o braći Bakić i Galatasaraju, podsjetila je potpredsjednica ovog kluba Čandan Erčetin
1863 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2014. 19:14h

Delegacija Republike Turske i poznatog fudbalskog kluba iz te zemlje „Galatasaraj“ posjetila je Andrijevicu, gje su u selu Zabrđe otkrili spomen ploču dvojici osnivača ovog fudbalskog kluba s početka dvadesetog vijeka – Milu i Pavlu Bakiću.

Ploča je donešena iz Istanbula i na njoj na turskom i crnogorskom jeziku piše „u znak ličnog sjećanja na crnogorske učenike gimnazije Galatasaraj, dvojicu prvih igrača i osnivača prvog turskog fudbalskog kluba Galatasaraj Mila i Pavla Bakića, s neizmjernim poštovanjem Fudbalski klub Galatasaraj“.

Na malo poznato i neobičnu priču o braći Bakić i Galatasaraju, podsjetila je potpredsjednica ovog kluba Čandan Erčetin, koja je kazala da su prije stotinu i devet godina dvojica rođaka iz sela Zabrđe kod Andrijevice u Galtasarjau bili poznati kao braća „i jedni od onih koji su ovaj veliki klub postavili i ostavili u amanet“.

„Ova dva mladića izuzetnih fizičkih sposobnosti, džentlmenskog mentaliteta i naprednih ideja Galatasaraj nikada nije zaboravio. Ne možemo znati da li su ovi mladići, koji su ostavili svoje srce na terenu, sanjali da li će Galatasaraj, klub kojeg su osnovali u učionici B 12, premašiti jedan vijek, da će postići veliki uspjeh i postati jedan od svjetskih klubova, ali mi koji to posmatramo sa dozom sportskih emocija sigurni smo da su postavili čist i čvrst temelj“, kazala je Erčetin.

I ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir rekao je da je „priča koja je u pozadini onoga što nas je danas okupilo ovdje, u isto vrijeme priča nače čovječnosti i zajedničke sudbine“.

On je dodao da su početkom dvedesetog vijeka u gimnaziji Galatasaraj u Istanbulu braća Milo i Pavle Bakić pojedinačno bili simboli izvanrednog prijateljstva između dvije države i dva naroda.

„Tokom dugih vjekova dva naroda koja su zajedno živjela, nakon što su se politički razišli, priča braće Bakić je nastavila da živi kao priča o tome da se ljudi nijesu razišli jedni od drugih. Ovdje smo da bi odali počast braći Bakić, dvojici od trinaest junaka, i u znak vječne slave zahvalimo što su nam posvetili Galatasaraj, svjetski poznat klub, evropskog šampiona kojim se ponosi naša zemlja i naš narod“, kazao je ambasador Tanilir.

Goste iz Turske dočekali su i zahvalili im se dr Nikola Bakić, prof dr Radovan Bakić, istoričar Šerbo Rastoder, predsjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović i direktor osnovne škole koju su nekada pohađali Milo i Pavle, Dobrašin Lalević.

Milo i Pavle Bakić, kaže istorija, bili su jedni od mnogih Vasojevića koji su se početkom dvadesetog vijeka školovali u inostranstvu. Oni su u istanbulskom Liceju 1905. godine, zajedno sa još jedanaest drugova, osnovali Fudbalski klub Galatasaraj i time postavili temelje ovom sportu u Turskoj.

Mila Bakića i danas neki smatraju najboljim turskim fudbalerom svih vremena.

Galerija

Bonus video: