U ponedjeljak predstavljanje rezultata istraživanja o pravima žena i djece

Iz UNICEF-a je saopšteno da je u okviru tog istraživanja, koje je sproveo Monstat, ispitano 4.052 domaćinstva u čitavoj državi
52 pregleda 0 komentar(a)
porodica, djeca, roditelji, Foto: Shutterstock
porodica, djeca, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2014. 12:52h

Rezultati istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori sprovedenog prošle godine, biće predstavljeni sjutra u Podgorici.

Izvještaj će predstaviti šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, zajedno sa ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem i direktoricom Zavoda za statistiku Crne Gore Gordanom Radojević.

Iz UNICEF-a je saopšteno da je u okviru tog istraživanja, koje je sproveo Monstat, ispitano 4.052 domaćinstva u čitavoj državi i dodatnih 615 u romskim naseljima.

Kako su pojasnili, cilj istraživanja, koje se sprovodi širom svijeta uz podršku UNICEF-a, jeste prikupljanje statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka po nizu pokazatelja u oblastima zdravlja, obrazovanja, zaštite djece i HIV/AIDS.

Istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori iz 2013. pokazuje da je ostvaren napredak u odnosu na prethodno ovakvo istraživanje koje je sprovedeno 2005. godine.

"Primjera radi, ohrabrujući je podatak da je 94 odsto djece uzrasta od 36–59 mjeseci dostiglo očekivani nivo razvoja, kao i da gotovo sve žene u Crnoj Gori , 99 odsto, djecu donose na svijet u zdravstvenim ustanovama", kaže se u saopštenju.

Međutim, još postoje određene oblasti u kojima je potrebno napredovati, a koje se odnose na razvoj djece u ranom djetinjstvu, dječju zaštitu, obrazovanje i zdravlje, na sto ukazuju i sljedeći podaci.

"Iako je majčino mlijeko najbolji način ishrane bebe tokom prvih šest mjeseci života, samo 17 odsto djece tog uzrasta u Crnoj Gori se isključivo hrani majčinim mlijekom. Taj je procenat još niži u romskim naseljima, gdje iznosi svega 14 odsto", pokazalo je istraživanje.

Manje od polovine djece u Crnoj Gori uzrasta od 35-59 mjeseci, njih 40 odsto, pohađa vrtiće.

Taj procenat je još niži u romskim naseljima, i iznosi 19 odsto.

"To je podatak koji zabrinjava, jer uspjeh djece u školi zavisi od socijalnih, emotivnih i kognitivnih vještina koje djeca razvijaju u prvih šest godina života, a predškolsko obrazovanje to djelotvorno podstiče", ukazali su iz UNICEF-a.

Prema nalazima straživanja, svega 16 odsto roditelja u Crnoj Gori koristi nenasilne metode disciplinovanja djece uzrasta od 1-14 godina, dok čak njih 69 odsto koristi neki od nasilnih načina disciplinovanja.

Stanje je slično i u romskim naseljima, gdje 11 odsto roditelja koristi nenansilne metode, a 64 odsto njih pribjegava nekim nasilnim načinima disciplinovanja djece.

"Takvi podaci izazivaju zabrinutost, jer nasilni načini disciplinovanja djece utiču da dijete ima loš stav o sebi, podrivaju samopouzdanje i samopoštovanje djeteta, dovode do negativnih osjećanja prema roditelju koji koristi nasilne metode disciplinovanja, te narušavaju povjerenje koje dijete ima u roditelja", naveli su iz UNICEF-a.

Bonus video: