CDT: Portal eUprave nije dovoljno zaživio među građanima

CDT je istraživao koje se usluge nude na portalu, koliko ih građani koriste, da li se informacije o javnim raspravama dovoljno ažuriraju
88 pregleda 0 komentar(a)
Portal eUprava, Foto: Screenshot
Portal eUprava, Foto: Screenshot
Ažurirano: 15.06.2014. 12:14h

Portal eUprava.me nije dovoljno zaživio među građanima jer ne zadovoljava ono zbog čega je kreiran – da građani ne čekaju u redovima već da dokumenta dobiju putem interneta, pokazalo je istraživanje Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Ta nevladina organizacija (NVO) je, tokom aprila i maja, sprovela istraživanje koje je pokazalo da se podaci na portalu, koji treba da doprinesu uključivanju građana u javne rasprave, ne ažuriraju redovno.

CDT je istraživao koje se usluge nude na portalu, koliko ih građani koriste, da li se informacije o javnim raspravama dovoljno ažuriraju.

„Istraživanje je pokazalo da su osim Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca, građani rijetko koristili usluge koje nude institucije na ovom sajtu.CDT smatra da je jedan od razloga za rijetko korišćenje usluga, nedovoljna aktivnost svih ministarstava na polju promocije portala i usluga koje se pružaju građanima“, naveli su iz te NVO.

Prema njihovim riječima, iako je Ministarstvo za informaciono društvo i tehnologiju kazalo da su radili promociju putem društvenih mreža, CDT je istraživao njihov Fejsbuk i Tviter nalog i utvrdio da na obije mreže postoje ukupno tri objave u kojima se pominje portal eUprave.

„Za projekat koji bi građanima trebalo da olakša pristup informacijama i dokumentima izdvojena su značajna finansijska sredstva, pa je nužno da ministarstva i ostali

organi državne uprave redovno objavljuju usluge i dodatno se aktiviraju u njihovoj promociji“, upozorili su su iz CDT-a.

U suprotnom, kako su dodali, dovodi se u pitanje svrha postojanja i ulaganje finansijskih sredstava u projekat koji se ne koristi.

„Kada je riječ o javnim raspravama o nacrtima zakona u koje se građani mogu uključiti i preko portala eUprave, istraživanje je pokazalo da se ta dokumenta neažurno objavljuju“, kazali su iz CDT-a.

Kod 12 ministarstava, kako su precizirali, primijećena je razliku između broja dokumenata vezanih za javne rasprave koji su objavljeni na njihovom sajtu i na portalu eUprave.

„Jedino Ministarstvo zdravlja, od onih koji su imali javne rasprave u tom periodu, ima isti broj objavljenih dokumenata na sajtu i na portalu“, naveli su iz CDT-a.

Kako su dodali, četiri ministarstva su objavila spisak zakona o kojima će se sprovesti javna rasprava u ovoj godini na svom sajtu (Ministarstvo pravde, MUP, Ministarstvo finansija i Ministrarstvo rada i socijalnog staranja), a samo MUP je taj spisak objavilo i na portalu eUprave.

„Ovakvom neažurnošću ministarstva krše Uredbu o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave koja jasno propisuje da se dokumenta koja se objavljuju na sajtu ministarstava istovremeno objavljuju i na portalu eUprave“, ukazali su iz CDT-a.

Na ovaj način, kako smatraju, građanima se ne olakšava participacija u procesu kreiranja zakona i drugih akata koja direktno utiču na njihov svakodnevni život.

Podaci su prikupljeni analizom pravnog okvira i portala eUprave, kao i upitnikom koji je dostavilo Ministarstvo za informaciono društvo.

Ideju za ovo istraživanje CDT je dobio od Nikole Radunovića, učesnika projekata "Crna Gora na Tviteru – Uključi se u promjene" koji je ova organizacija realizovala sa UNDP.

Bonus video: