Subotić duguje 300.000 poreza Budvi

Ova svota dovoljna je za isplatu mjesečne neto zarade zaposlenima na opštinskom budžetu
68 pregleda 0 komentar(a)
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.06.2014. 18:05h

Opština Budva upisala je hipoteku na najatraktivniji dio najvećeg crnogorskog ostrva Sveti Nikola, naspram Starog grada, nakon što firma, povezana sa srpskim biznismenom Stankom Subotićem Canetom, "San investments", nije izmirivala porez na imovinu čiji je dug dostigao čak 271.929,16 eura.

Upravo ovakvu mjeru koju predviđa Zakon o poreskoj administraciji, Opština je sprovela krajem januara ove godine, nakon što nije uspjela prinudnim putem da naplati enormnu svotu, gotovo 300 hiljada eura od podgoričke kompanije.

Da je riječ o velikoj sumi, govori činjenica da je ta svota dovoljna za isplatu jedne mjesečne neto zarade svim zaposlenima koji se nalaze na opštinskom budžetu.

Tek nedavno, nakon ažuriranja sajta Uprave za nekretnine, hipoteka je kao teret upisana na cjelokupnih 37.073 kvadrata koji su u vlasništvu podgoričke firme koju je osnovala of- šor kompanija “Adriatic overseas holdings S.A.” iz Paname, dok je ovlašćena zastupnica i izvršna direktorka Angelina Savović.

Stanko Subotić

Ovim se Opština “pridružila” Prvoj banci, koja još od 2008. kada je Canetu dala dva kredita od ukupno 20 miliona eura za kupovinu ostrva, ima hipoteku na taj dio popularnih Havaja.

Mogućnost da upisuje hipoteku na imovinu dok se ne naplati poresko potraživanje, kako je „Vijestima“ još ranije pojašnjeno u lokalnoj upravi, zasniva se na odredbama Zakona o poreskoj administraciji.

Naplata poreza jedan je od prioriteta Opštine, jer samo tokom prošle godine lokalna uprava je uspjela da inkasira osam miliona eura

Stavljanje hipoteke jedan je od mehanizama obezbjeđenja naplate poreskog dugovanja, kada se strahuje da bi dužnik mogao da proda imovinu.

Naplata poreza jedan je od prioriteta Opštine, jer samo tokom prošle godine lokalna uprava je uspjela da inkasira osam miliona eura, što je dominantni priliv u opštinsku kasu.

Da nema povlašćenih potvrđuje i to da je Opština, zbog neredovnog izmirivanja svojih poreskih obaveza, čak dva puta tokom prošle godine izvršila prinudnu naplatu od firme “Global Montenegro” koju je osnovao premijer Milo Đukanović, a koja je takođe dugovala na ime poreza na nepokretnost.

Kada je riječ o jugoistočnom dijelu ostrva, okrenutom ka Budvi, koje je Cane, prijatelj premijera Đukanovića, krajem 2007. „trgovao“ od beogradskog biznismena Nenada Đorđevića, ono je čak dva puta bilo ponuđeno na prodaju od strane Prve banke zbog nevraćanja kredita.

Nakon preuzimanja ostrva, koje je od Đorđevića kupio za 20 miliona eura, Cane je takođe imao velike planove, ali su nedostatak planske dokumentacije i ekonomska kriza 2008. osujetili realizaciju jednog od najspektakularnijih projekata - izgradnju dvije marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete. Nevraćanje kredita dovelo je do raspisivanja javne licitacije.

Na prvoj licitaciji banka je ponudila dio ostrva po cijeni od 28 miliona eura, ali nažalost, nije bilo zainteresovanih, što se i ponovilo i na drugoj licitaciji krajem maja 2009. kada je cijena ostrva bila 21 milion eura.

Crnogorski mediji početkom januara 2010, upravo u vrijeme kada je osnovana firma „San investments“ objavili su vijest da je Cane vratio vlasništvo nad ostrvom, time što je vratio kredit Prvoj banci, zbog čega je banka i obustavila vansudsku prodaju.

I pored te činjenice, banka u kojoj je većinski akcionar brat premijera, Aco Đukanović i dalje drži hipoteku nad ovim dijelom ostrva.

I Manola bila neredovni platiša

Opština Budva je prije dvije godine naplatila ukupno 10.500 eura duga na ime poreza kompaniji „Manola management LTD“ sa Britanskih Djevičanskih ostrva, firmi koju takođe povezuju sa Subotićem.

Firma koja je u jeku istrage koja se vodila pred beogradskim sudom protiv Caneta, kupila za pet miliona eura luksuzni mali hotel Vilu Montenegro naspram grad-hotela Sveti Stefan, dugovala je Opštini na ime poreza, zbog čega je lokalna uprava takođe primijenila mjeru stavljanja hipoteke radi obezbjeđenja poreskog duga.

Opština Budva je tada upisala hipoteku na dio prvog sprata Vile Montenegro površine ukupno 103 kvadrata.

Bonus video: