Vuković: Podgorica može i mora slijediti primjer Ljubljane

Dvojica gradonačelnika razgovarala su o unapređenju saradnje Podgorice i Ljubljane, koja počiva na veoma dobrim temeljima, a posebno u oblastima ekologije i kulture
98 pregleda 0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Shutterstock
Ljubljana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.08.2018. 11:00h

Ljubljana je jedan od najčistijih i najzelenijih gradova Evrope i Podgorica ima sreće što u susjedstvu ima grad čiji primjer može i mora slijediti, izjavio je danas gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na prijemu kod gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, glavna tema razgovora dva gradonačelnika bila je, prije svega, unapređenje saradnje Podgorice i Ljubljane koja počiva na veoma dobrim temeljima, a posebno u oblastima ekologije i kulture.

„Ljubljana može ponuditi Podgorici dobro iskustvo u oblasti ekologije, posebno ako imamo u vidu činjenicu da smo jedini grad u ovom dijelu Evrope koji je dobio nagradu – zelena prijestonica Evrope 2016. godine“, istakao je Janković.

On je podsjetio da je Ljubljana i jedan od prvih glavnih gradova u projektu „bez otpadaka“, kao i da zauzima veoma visoko mjesto u Evropi na listi gradova sa odličnim postotkom separiranja i sortiranja otpadaka kod kuće. Ljubljana, takođe, prednjači i kada je u pitanju održiva mobilnost, kao i održavanje javnih gradskih površina od kojih su tri četvrtine zelene površine.

Imajući u vidu da je Ljubljana veoma uspješna u izradi i implementaciji održive mobilnosti, uvođenju pješačkih zona, kao i da posjeduje efikasan sistem javnog biciklističkog prevoza, savremeni gradski prevoz, električni „car-sharing“ sistem, kao i mnoge druge uspješne projekte u ovoj oblasti, gradonačelnici su se saglasili da će pomoć Ljubljane Podgorici u ovoj oblasti biti od velike koristi.

Osim toga, kako su kazali iz Glavnog grada, dugogodišnje iskustvo Ljubljane u pisanju i implementaciji EU projekata biće od koristi Glavnog gradu Crne Gore za buduće što efikasnije povlačenje EU sredstava, pogotovo kada je u pitanju pomoć pri kvalitetnoj edukaciji kadra koje će pripremati projektne prijedloge koji bi ispunjavali visoke kriterijume Evropske unije.

Gradonačelnici su, kako se navodi, izrazili uvjerenje da će buduća saradnja Podgorice i Ljubljane rezultirati konkretnim benifitima za oba grada, budući da je neophodno razmjenjivati dobre prakse i iskustva u svim oblastima, kao i da je budućnost regiona upravo u neposrednoj saradnji gradova i unapređenju njihovih odnosa, koji će rezultirati boljem kvalitetu života njihovih građana.

Bonus video: