Djeca za primjer: Očistili smeće, pa se okupali u Ribnici

Četvorica dječaka su odlučila da očiste rijeku, kada su nedavno vidjeli koliko je prljava
459 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2014. 14:16h

Četiri drugara iz OŠ “21. maj”, Andrej Šuškavčević, Andrej Prelević, Luka Bulatović i Lazar Bulatović, očistili su juče ujutro dio korita Ribnice, kako bi potom “na miru” mogli da se osvježe u rijeci.

Šuškavčević, koji je završio sedmi razred, kazao je da posao nije bio nimalo lak i da su sitni otpad zapakovali u velike kese, koje su donijeli od kuće.

Ispričao je da im je najveći problem predstavljalo da izvade krupni otpad koji su nesavjesni građani odložili.

“Između stijena smo pronašli stare tepihe, lustere, jorgane, boce, staklo...”, rekao je Andrej “Vijestima”, dodavši da dio smeća nijesu ni mogli da izvade iz rijeke i ponesu u kontejner.

On je naglasio da su na ideju da očiste Ribnicu došli prije nekoliko dana, kada su otišli da se kupaju i vidjeli koliko je prljava.

“Dosta drugova je obećalo da će doći, ali danas smo čistili samo nas četvorica”, rekao je, pozvavši sve zainteresovane da im se pridruže u akcijama koje će organizovati sljedećih dana.

Predstavnica NVO “Green Home” Jovana Janjušević istakla je da je pozitivno iznenađena akcijom osnovaca i obećala da će im u čišćenju pomoći volonteri te NVO.

“Praksa pojazuje da su djeca koja su samoinicijativno počela uklanjati otpad ekološki osvještenija od nadležnih inspekcija i relevantnih institucija, koje za ovo vrijeme nijesu uspjele da pronađu model rješavanja problema, ili bar kompromis koji bi omogućio smanjenje eventualnih zagađenja”, kazala je Janjušević.

Janjušević: Za smeće u koritima rijeka nadležna je Komunalna

Janjušević je istakla da je za nezakonito odlaganje otpada na rijekama od lokalnog značaja, kao što su Ribnica i Sitnica, nadležna Komunalna inspekcija.

Ona je pojasnila da po tom pitanju nailaze na prepreku, jer preduzeće “Čistoća” ima obavezu uklanjanja otpada isključivo na gradskim površinama i obalama rijeka, ali ne i iz samih korita.

Galerija

Bonus video: