Mediji bliski vlasti uče novinare etici

MSS je autor jednostranih izvještaja o kršenju Kodeksa, u kojima štite glasila koja su ga osnovala, prije svih “Pobjedu” i Pink M
163 pregleda 12 komentar(a)
Darko Šuković, Ranko Vujović, Draško Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Darko Šuković, Ranko Vujović, Draško Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.06.2014. 06:51h

Medijski savjet za samoregulaciju, koji okuplja medije bliske vlasti, završio je dvodnevnu obuku novinara o novinarskoj etici i slobodnom pristupu informacijama. U pozivu koji je poslao Ranko Vujović (MSS) piše da oni obuku realizuju u saradnji sa UNESCOM, Evropskom komisijom, Access info Europe i SEENPM.

U prvom pozivu medijima kao predavači iz Crne Gore angažovani su predstavnici MSS-a, suorganizatora konferencije „Riječ, slika, neprijatelj“, koju je radi pokušaja diskreditacije kritički nastrojenih medija realizovala NVO Vladimira Bebe Popovića.

MSS je takođe organizacija koja je prepoznata kao autor jednostranih izvještaja o kršenju Kodeksa novinara, u kojima štiti glasila koja su ga osnovala, prije svih “Pobjedu” i Pink M.

Njihovi predstavnici se, međutim, u agendi tituliraju kao nacionalni eksperti za etiku i samoregulaciju. Ranko Vujović, koji je izbacio "Vijesti" sa otvaranja konferencije "Riječ, slika, neprijatelj", nije htio da objasni kako je on kredibilan da priča o etici u novinarstvu.

"Ostavljam vama da napišete odgovor", kazao je on “Vijestima”.

Prvobitno su na spisku učesnika panela bili samo Vujović i Draško Đuranović, ali je nakon interesovanja „Vijesti“ u delegaciji EK u Podgorici, UNESCO-u i španskoj organizaciji Access Info Europe on promijenjen dodavanjem ombudsmana našeg lista i dnevnika „Dan“.

Ombudsman “Dana” nije dolazio. Portparol Delegacije EU, koja finansira trening, Dragan Mugoša nije objasnio po kom osnovu su angažovani predavači iz MSS, navodeći da su za sva pitanja nadležni organizatori, a da to nije EU.

Direktorica Access to information Europe Helen Darbshire rekla je “Vijestima“ da su se, prilikom izbora učesnika, preko UNESCO-a obratili međunarodnim organizacijama, saradnicima i delegaciji EU u CG.

Ombudsmanka „Vijesti“ Božena Jelušić svoje mjesto na konferenciji vidi zbog toga što se sva ova pitanja tiču i čitalaca.

"Biće predstavljen i novinarima stavljen na raspolaganje vodič Legal Leaks Toolkit, kojim se od prava na informaciju nastoji stvoriti alatka za odbranu građanskih i sloboda i ljudskih prava", rekla je ona.

Đuranović: Kompetentni smo da govorimo o novinarskoj etici

Helen Darbshire je rekla da će u edukaciji učestvovati i eksperti MANS-a. Oni se, ipak, nijesu pojavili. Darbshire je za MSS kazala da su, kao članovi evropske asocijacije medijskih savjeta, logistička podrška za potrebe rezervacije hotela, prevoza, prevoda i slično. U pozivu MSS-a, međutim, piše da su oni organizatori obuke.

Urednik portala Analitika i član Upravnog odbora MSS Draško Đuranović rekao je "Vijestima" da uvijek govori u svoje ime:

"Je li čudno da novinar govori o novinarskom kodeksu? Razumnim ljudima – nije".

Na pitanje da li je MSS kredibilan za predavanje o etici, Đuranović je kazao da je njegov "dvogodišnji rad doprinijeo da se ostvari, makar i minimalni, pomak u poštovanju novinarskog kodeksa".

"Vjerujem da su brojni novinari, članovi ili predstavnici medija u sastavu MSS-a kompetentni i kredibilni da govore o novinarskoj etici. Moguće je da ima i drugačijih mišljenja. Kako god, svaka argumentovana rasprava o novinarskim iskušenjima i izazovima jeste doprinos tome da novinari poštuju Kodeks".

Bonus video: