Uništeno stotinu palmi, dendrohirurgija bez rezultata

Najveća koncentracija surlaša je evidentirana kod Dječjeg doma Mladost u Bijeloj, u Meljinama, Parku Boka, Zelenici i Savini, u krugu Instituta Igalo
198 pregleda 3 komentar(a)
herceg novi palme, Foto: Slavica Kosić
herceg novi palme, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.08.2018. 13:04h

Na području hercegnovske opštine do sada je uklonjeno oko sto palmi koje je napao crveni (palmin) surlaš (Rhynchophorus ferrugineus).

Najveća koncentracija surlaša je evidentirana kod Dječjeg doma Mladost u Bijeloj, u Meljinama, Parku Boka, Zelenici i Savini, u krugu Instituta Igalo. U krugu Bolnice u Meljinama propalo je preko 40 palmi, koje je uništio surlaš ili su stradale u nedavnom nevremenu kada je pijavica poharala taj kompleks.

To je utvrđeno nakon pregleda feromonskih klopki čiji je cilj praćenje leta, dinamike populacije surlaša radi pravovremenog sprovođenja mjera tretiranja palmi i praćenja efikasnosti primijenjenih mjera.

Dendrohirurgija kao jedna od mjera u borbi sa crvenim surlašem nije dala rezultate i sve te palme moraće biti uklonjene nakon ljetne sezone. Između ostalih biće uklonjena stabla četiri palme kod Crkve Svetog Mihaila na trgu Belavista u Starom gradu.

Na drugoj strani hemijsko tretiranje za sada se pokazalo uspješnijim. Preko 360 palmi na javnim površinama je pet puta hemijski tretirano, saopšteno je iz lokalne uprave.

Kao prevencija i zaštita zdravih palmi koristi se injektiranje - ubrizgavanje insekticida u srž palme.

Cijena injektiranja jedne palme iznosi 130 eura. Ovom metodom tretirano je oko 130 zdravih palmi: u Parku Boke, luci Škver, kod zgrade Carine u Zelenici, Omladinskom parku u Igalu, kod kružnog toka u Meljinama i na drugim mjestima. Jednokratni tretman ovom metodom košta oko 130 eura po palmi.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja putem tendera, posao injektiranja palmi povjerilo je kompaniji “Zožeta” iz Herceg Novog .

Podsjećamo da crveni surlaš, opaki štetni oganizam živi u unutrašnjosti palme. Larve se hrane u tkivu najmlađeg lišća, a u stablu prave tunele i šupljine. Liječenje je moguće, ističu stručnjaci, samo ako se stabla hemijski tretiraju u najranijem stadijumu razvoja ovog parazita.

Na području opštine je oko 2.500 palmi kojima prijeti napad crvenog surlaša, koji posljednjih godina hara Mediteranom.

Bonus video: