Opet oboren posao vijeka: Maratonski spor oko zemlje ispod Blizikuća

U maratonskom sporu, sud je po treći put prihvatio tužbu mještana koji tvrde da je Opština prodala njihovu đedovinu za 4,5 miliona eura
122 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2014. 19:52h

Kotorski sud proglasio je ništavnim milionski ugovor o prodaji pet hektara zemlje na obali mora, nedaleko od Svetog Stefana, koju je od Opštine Budva prije osam godina kupila kiparska firma “Danebrook limited“. U maratonskom sporu, sud u Kotoru je po treći put prihvatio tužbeni zahtjev porodica Niklanović, Anđus, Kentera, Vuković, Zenović..., koje tvrde da je Opština prodala njihovu đedovinu zaradivši 4,5 miliona eura.

Prodaja zemlje ispod paštrovskog sela Blizikuće je opisivana kao “posao vijeka”, da bi odmah potom mještani o sumnjivoj transkaciji upoznali cjelokupni državni vrh.

Prodaja zemljišnog kompleks ispod magistrale koji se strmo spušta do mora, bila je jedna od “vizionarskih projekata”, kako su ga tada predstavljali budvanski čelnici. Oni su najavljivali da će “svi imati višestruku korist“.

Uprkos oštrom protivljenju predstavnika bratstva Niklanović, glasovima odbornika DPS-a i SDP-a odobrena je prodaja zemlje, koja nikada nije bila u vlasništvu Opštine

Uprkos oštrom protivljenju predstavnika bratstva Niklanović, koji su prisustvovali čuvenoj sjednici Skupštine opštine, glasovima odbornika DPS-a i SDP-a odobrena je prodaja zemlje, koja nikada nije bila u vlasništvu Opštine.

Prema ugovoru iz jula 2006. firma “Danebrook limited” je kupila 53.000 kvadrata po cijeni od 90 eura po kvadratu, što znači za oko 4,5 miliona eura. Dok su tekli pregovori oko kupovine zemlje, gdje je Opština bila upisana kao vlasnik, Kiprani su od mještana kupili susjedne parcele.

“Danebrook limited” kupio je od mještana još 45.000 kvadrata i to po cijeni od 180 do 250 eura po kvadratu, duplo više nego što je Opština zaradila. Kiprani na taj način postaju vlasnici zemljišnog kompleksa od devet hektara, za šta su ukupno platili 13,5 miliona eura. Zvanični procjenitelj, godinu i po kasnije, procijenio je taj zemljišni kompleks na 95 milion eura.

Kada su mještani dobili informaciju da je Opština prodala njihovu imovina, pokrenut je sudski spor.

“Opština je bez ikakvog pravnog osnova, jer ne postoji nijedan dokument da je ona ikada bila vlasnik, prodaje zemljišnu parcelu, uprkos upozorenjima svojih činovnika, koji su imali informaciju da to nije njeno vlasništvo, već da se radi o privatnoj zemlji. Opština je tada ovlašćenog opštinskog geometra uputila u državni Arhiv u Budvi i on se početkom aprila, tri mjeseca uoči prodaje, uvidom u zemljišne knjige uvjerio da se radi o privatnoj imovini. Ipak, SO Budva je odobrila prodaju”, rekli su ranije mještani.

Na tender od 19. maja 2006. bila se prijavila “Bepller & Jacobson Montenegro“, u kojoj je Zoran Bećirović izvršni direktor, ponudivši 86 eura po kvadratu. “Danebrook limited“, čiji su vlasnici nepoznati, ponudila je 90 eura po kvadratu.

Bećirović sa potpredsjednikom DPS Svetozarom Marovićem

Čolović: Iza ove kiparske firme ne stoji Zoran-Ćoćo Bećirović

Pravni zastupnik firme “Danebrook limited” je advokat Branko Čolović, koji je istovremeno i advokat biznismena Zorana-Ćoća Bećirovića, bliskog prijatelja premijera Mila Đukanovića. Čolović je juče za “Vijesti” ponovio da iza kiparske kompannije ne stoji Bećićirović, kako su mediji u više navrata pisali.

Opština i Kiprani, kako je naložio sud, moraće da plate mještanima na ime troškova sudskog postupka, nešto više od 70.000 eura. Sud je treći put poništio ugovor i aneks ugovora, koji je Opština zaključila sa firmom “Danebrook limited” 25. jula i 11. avgusta 2006. godine, ali proces nije okončan. I Opština i Kiprani uložiće žalbu, a do sada su uvijek presude osnovnog suda bila obarane od strane Višeg ili Vrhovnog suda.

Poništenje ovog kupoprodajnog ugovora može biti ozbiljan problem Opštini Budva, jer bi se mogla suočiti sa tužbenim zahtjevom Kiprana od čak 80 miliona eura. Riječ o neizgrađenom zemljištu koje, iako je pored mora, sada na tržištu ne vrijedi ni upola onoloko koliko je plaćeno.

Galerija

Bonus video: