Grbović: Samo masovnost može riješiti problem davalaštva krvi

Ovogodišnji Dan dobrovoljnih davalaca krvi se održava pod sloganom „Darujte krv za one koji daruju život“, a posvećen je ženama, majkama koje donose novi život na svijet
2 komentar(a)
Davanje krvi, Foto: Shutterstock
Davanje krvi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2014. 12:22h

Krv je lijek koji se ne može proizvesti, a samo masovnost može riješiti problem davalaštva krvi, rekao je direktor direktorata za zdravstvenu zaštitu, Mensud Grbović.

On je, povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, rekao da je jedini izvor tog lijeka čovjek.

"Kada nam zatreba krv kao lijek, svi mi zavisimo od dobrovoljnih davalaca krvi. Da li će u našim bolnicama biti dovoljno rezervi krvi za liječenje bolesnika zavisi samo i isključivo od nas samih i naše spremnosti da pomognemo jedni drugima", kazao je Grbović, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

On je podsjetio da Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa transfuziološkom službom i Crvenim krstom Crne Gore, radi na uspostavljanju sistema bezbjedne krvi sprovođenjem IPA projekata Transfuzija krvi u Crnoj Gori.

"Izgradnja zgrade Zavoda za transfuziju krvi, nabavka savremene opreme i informacionog sistema, implementacija evropskog sistema transfuzije krvi, harmonizacija zakonske regulative, ustanovljavanje i upravljanje sistemom kvaliteta i u krajnjem akreditacija Zavoda za transfuziju krvi potvrda su da je ova oblast usklađena sa direktivama EU i preporukama SZO", naveo je Grbović.

Misija Ministarstva je, kako je dodao, obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite i unapređenje rada transfuziološke službe u Crnoj Gori, uz podizanje dobrovoljnog davalaštva krvi kao dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi.

"Dajmo zato krv i budimo sigurni da je u našim bolnicama ima u dovoljnim količinama za sve one kojima je potrebna, jer možda će ona sjutra trebati nama ili nekom od naših najmilijih", poručio je Grbović.

Svjetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi organizovali su Crveni krst Crne Gore i Zavod za transfuziju krvi, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Ovogodišnji Dan dobrovoljnih davalaca krvi se održava pod sloganom „Darujte krv za one koji daruju život“, a posvećen je ženama, majkama koje donose novi život na svijet, a koje usljed mogućih teških komplikacija na porođaju i gubitka velikih količina krvi, gube život.

Bonus video: